Top Energie Acties: Bespaar nu op jouw energiekosten!

Stap nu over met jouw energiecontract naar Nuon, Essent of NLE en bespaar op jouw energiekosten!

Zit jij al een tijdje bij jouw energieleverancier? Stap over en kijk bij deze 3 energieleveranciers wat jij op jouw energierekening kan besparen. Check het aanbod bij Nuon, Essent en NLE voor een superdeal.

Een cadeau naar keuze bij stroom en gas van Nuon!

Verwen jezelf met een leuk cadeau bij Nuon. Stap over naar Nuon Stroom en Gas en bespaar direct op jouw energierekening. Kies jouw cadeau b.v. cadeaukaart van Weekendjeweg.nl of een Diner Cadeaukaart. En ze hebben bij Nuon nog veel meer cadeau’s. Wacht niet langer: Bespaar en kies jouw cadeau van Nuon Stroom en Gas.


Bekijk het aanbod op deals-vergelijk.nl

Start je jaar met nieuwe energie! Nu €150,- korting op Essent energiecontract

Je betaalt een jaar lang het allerlaagste Essent tarief voor stroom en gas én je krijgt € 150,- korting. Stap over naar Essent en bespaar veel op jouw energierekening en krijg nog eens eens geld toe na jouw energiecontract. Bereken hieronder jouw termijnbedrag en ontdek direct hoeveel u erop vooruit gaat.


Bekijk het aanbod op deals-vergelijk.nl

Kom erbij Bonus van NLE met “knetterscherpe“energietarieven!

Het kan niet op bij NLE, nu een super “Kom erbij Bonus” van minimaal €125,-. Bij 3 jaar vast energiecontract krijg je elektriciteit van Europese windt en gas voor een voordelig aanbod. En je krijgt van NLE een dikke “Kom Erbij Bonus”. Check het aanbod.

Bekijk het aanbod op deals-vergelijk.nl

Energieleverancier Nuon

Nuon is de grootste energieleverancier van Nederland met meer dan 2 miljoen klanten. Kies je voor deze energieleverancier, dan kan je kiezen voor ‘Nuon blijven loont’, een contractvorm waarbij je ieder jaar een oplopende korting krijgt op het leveringstarief van stroom. Daarnaast hebben ze vaak leuke acties waarbij een gratis tablet of hoge cashback gegevens wordt.

Energieleverancier Nuon is wellicht niet de groenste energieleverancier, maar ze investeren wel forse bedragen in energie transitie. Mocht je niet voor groene stroom willen kiezen kan je bij Nuon ook altijd nog grijze stroom afnemen.

Als vaste klant van Nuon wordt je maandelijks verwend met win acties voor dagjes uit en krijg je kortingen op energie besparende producten in de Nuon webshop.

 

Energieleverancier Essent

Met meer dan 1 miljoen klanten is Essent een van de grootste energieleveranciers van Nederland. Als klant van Essent krijg je veel voordeel op producten zoals de Nest Thermostaat en andere energie besparende middelen.

Ondanks het grote klantenbestand zet Essent zich in voor duurzame energie. Zo zijn ze de eerste energieleverancier van Nederland die groen gas importeert uit het buitenland.

 • Je kan bij Essent  kiezen tussen een 1, 3 of 5 jaar contract.
 • Bij de 1 en 3 jaar energie abonnementen krijg je een forse welkomstkorting waardoor je de laagste maandlasten hebt.
 • Bij het 5 jaar contract krijg je een zeer scherp aanbod met een gratis nest thermostaat.

Energieleverancier NLE

De Nederlandse Energie Maatschappij is een echte prijsvechter op de energiemarkt. Met hoge welkomstkortingen en lage energietarieven weten ze het grote energieleveranciers moeilijk te maken. Het is zelfs zo dat de NLE een tijd lang extra korting gaf aan klanten van Eneco, Essent en Nuon.

Naast energie levert de NLE tevens goedkoop internet, tv en bellen. Als je hierbij energie afneemt krijg je nog eens € 25,- extra combikorting.

Bij de NLE is het tevens mogelijk om voordelig CV ketel onderhoud af te nemen. Hierbij betaal je maandelijks een laag bedrag en krijg je ieder jaar uitgebreid onderhoud. Bovendien biedt de NLE een energie app en slimme thermostaat aan waarmee je kan zien of je verbruik in lijn is met je termijnbedrag.

Energie overstappen

Je leverancier voldoet aan je wensen, waarom zou je overstappen? Simpel: energie is een grote kostenpost en waarschijnlijk betaal je nu te veel. Als je al jaren bij dezelfde leverancier zit, loop je aantrekkelijke overstapkortingen mis.

Lagere prijs, betere voorwaarden

Wil je overstappen? Energieleveranciers verlengen contracten vaak automatisch en veel consumenten zijn nog nooit overgestapt. Door wél over te stappen, kun je een energieproduct krijgen met betere voorwaarden, een lagere prijs of een aanbieder met een betere klantenservice.

Alles wat je wil weten over Besparen op Energie

Besparen op energiekosten

Als je ontdekt dat je verbruik hoger is dan dat van het gemiddelde huishouden, is het misschien tijd om eens te kijken naar waar je kunt besparen. Maar als je gewoon geld wil besparen, kun je ook met sommige, kleine, maatregelen een paar tientjes tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Als het aankomt op geld besparen, valt er altijd wel wat te winnen. Hieronder geven we je een paar tips om te besparen op gas en energie.

Energieaanbieders vergelijken

Door de tarieven en voorwaarden van energieleveranciers te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere aanbieder, kun je al veel geld besparen. Heel handig hierbij is onze vergelijker energieaanbieders, een tool waarin je jouw gegevens kunt invoeren. Aan de hand van deze gegevens komt er dan de voor jou goedkoopste energieleverancier uit. Het besparen op de energiekosten begint met het overstappen naar een goedkopere aanbieder.

Besparen op gas

Op vele manieren kan je besparen op gas. Douche elke dag een kwartier tot vijf minuten korter, gebruik koud water bij het handen wassen, zet de verwarming één of twee graden lager en trek iets warmers aan. Zet ook de ramen niet wagenwijd open in de winter. Als je het echt grondig wilt aanpakken, kun je overwegen om je hele huis te isoleren.

In huis

Heb je nog geen dubbel glas? Dubbel glas scheelt al enorm in de stookkosten, dus begin hier vooral mee in de kamers waar je vaak zit. HR++ glas isoleert overigens nog beter, hiermee kun je al een paar honderd euro per jaar besparen. Kies daarnaast voor een verwarmingsketel met een zo hoog mogelijk rendement, liefst een HR-ketel (Hoog Rendement ketel). Deze verbruiken minder gas om hetzelfde te doen als andere ketels.

Radiator

Zet ook ruim vóórdat je naar bed of de deur uit gaat de kachel uit, de warmte blijft nog wel even hangen. En ruimtes waar je toch bijna nooit komt, hebben helemaal geen verwarming nodig, dus het is beter deze uit te zetten of heel laag te zetten. Daarnaast kun je met tochtstrips zorgen dat de warmte de kamers niet verlaat. En bij slecht geïsoleerde woningen is het verstandig om radiatorfolie achter de radiator aan te brengen.

In de keuken

Verder kun je ook denken aan het hergebruiken van verwarmd water. Door af te wassen met het water van je gekookte groenten of eieren, hoef je niet opnieuw water te verwarmen en gebruik je dus de helft van het gas. Je kunt ook een zonneboiler aanschaffen, deze gebruikt zonne-energie om het water te verwarmen en dit scheelt je dus de energiekosten. Door de panelen op het zuiden te richten, kan dit al aanzienlijk schelen in de portemonnee.

Afzuigkap

Door de afzuigkap aan te zetten, wordt de warme lucht binnen afgevoerd naar buiten en moet je dus opnieuw lucht verwarmen. Zet deze dus zo kort mogelijk en alleen als het echt nodig is aan. Je kunt ook een Plasmamade systeem op je afzuigkap aanbrengen. Dit is een recirculatiefilter die de lucht filtert op gevaarlijke en allergene stoffen, maar stuurt de gefilterde lucht weer de kamer in, waardoor de warmte binnen blijft. Dit systeem filtert ook stoffen als nicotine, pollen, bacteriën en stof, dus is tegelijkertijd een goed luchtfilter. En als je de oven hebt gebruikt, blijft vaak de warmte nog erg lang hangen. Zet het deurtje op een kier en laat de lucht de kamer verwarmen.

Koken

Gebruik verder ook niet een te grote pan tijdens het koken, vul deze ook niet met teveel water en doe een deksel op de pan. Het duurt anders langer tot de pan verwarmd is en je verbruikt dus meer gas. Ook zetten veel mensen het vuur te hoog, waardoor de vlammen langs de pan heen gaan en het ook langer duurt voordat de pan verwarmd is. Let goed op dat de vlammen de onderkant van de pan verwarmen. Het is beter om een kleiner vuur te hebben die de bodem goed verwarmen dan grote vlammen die de pan nauwelijks verwarmen.

Besparen op stroom

Je kan al veel stroom besparen met kleine aanpassingen. Gebruik simpelweg apparaten minder vaak of minder lang en haal stekkers uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt. Hieronder vind je tips om minder stroom te gebruiken.

Sluipverbruik

Als je je televisie niet gebruikt, zet deze dan helemaal uit en niet alleen op stand-by. Of liever nog, trek ́s nachts en als je hem lange tijd niet gaat gebruiken de stekker uit het stopcontact. Dit geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld de waterkoker en het koffiezetapparaat. Als de stekker in het stopcontact zit, blijft er stroom doorheen lopen, dot wordt ook wel ́sluipverbruik ́ genoemd. Door de stekker uit het stopcontact te halen, kun je jaarlijks al een paar tientjes besparen.

Tijdschakelaar

Tip: vergeet niet dat het ́overopladen ́ van je mobiele telefoon hier ook onder valt. Beter is dus om hem niet s ́nachts op te laden, maar overdag. Dan kun je zodra ́ie vol is meteen de oplader uit het stopcontact halen. Ben je de hele dag onderweg of heb je dan geen plek om hem op te laden? Schaf dan eens een tijdschakelaar aan. Hiermee kun je zelf aangeven tussen welk tijdvak de stroom aan staat. Deze kun je overigens ook voor de televisie en keukenapparatuur gebruiken als je na gebruik steeds vergeet de stekker uit het stopcontact te halen.

Spaarlampen

Als je nog niet al je oude gloeilampen vervangen hebt voor spaarlampen, dan is nu het moment om dat te doen, want spaarlampen gebruiken ongeveer 70% minder energie. Ze zijn dan misschien wat duurder in de aansschaf, binnen ongeveer een jaar zul je de kosten hiervan eruit hebben en leveren ze meer op. Had je nu maar vorig jaar alles vervangen, dan had je er nu al winst op gemaakt. Nog zuiniger zijn trouwens ledlampen. Deze gebruiken zo ́n 85% minder energie dan gewone gloeilampen.

Energiemeters

Daarnaast zijn er ook apparaatjes waarmee je precies kunt zien welk apparaat hoeveel stroom gebruikt en wanneer. Soms per dag, soms per week en soms per maand. Hiermee kun je gericht stroom en/of gas gaan besparen. Er zijn namelijk energieverbruiksmanagers die alleen stroom meten en er zijn er die alleen gas meten. Maar er zijn er ook die zowel stroom als gas meten. Soms kun je via dit apparaatje ook je apparaten in huis aan- en uitzetten. Heel handig als je op vakantie gaat en vergeten bent de kachel uit te zetten of de tv van stand-by af te halen. Overigens verschilt vaak sterk hoe je de informatie kunt aflezen. Dit kan zijn op het schermpje van het apparaatje zelf dat je thuis hebt, maar soms moet je hiervoor inloggen op de website en kun je het daar zien.

Overstappen van Energiecontract

Overstappen

Waar dien je op te letten indien je de overstap gaat maken naar een andere energieleverancier? Kan je zomaar opzeggen? En maakt het daarbij uit, indien de reden van overstappen een verhuizing is, naar welke regio je verhuist? Op deze pagina staat centraal wat er allemaal kan komen kijken bij het maken van de overstap.

Opzeggen

Indien je het contract bij je huidige energieleverancier wilt opzeggen, dien je rekening te houden met een aantal zaken. Afhankelijk van het soort contract, heb je te maken met een opzegtermijn of een vaste looptijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt in de regel een opzegtermijn van 30 dagen. Dit kan echter per leverancier verschillen. Voor contracten met een vaste looptijd ben je gebonden aan de looptijd van 1, 3 of 5 jaar. Indien je eerder opzegt, kan de energieleverancier je een opzegvergoeding in rekening brengen. Je dient, alvorens je het contract kan opzeggen, een nieuwe energieleverancier te hebben gevonden. Het is dus zaak eerst op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier.

Regio’s

Over het vervoer van aardgas naar de verschillende Nederlandse huishoudens dient een regiotoeslag te worden betaald. In Nederland vindt de gasvoorziening zijn oorsprong in het Groningse Slochteren. Hoe verder weg je woont, hoe hoger de transportkosten uitvallen. Deze kosten worden doorberekend aan de klant door middel van de regiotoeslag. In welke regio’s is Nederland opgesplitst en hoe hoog valt de regiotoeslag uit in elke regio?

Verhuizen

Indien je gaat verhuizen is het niet noodzakelijk de overstap te maken naar een andere leverancier, een adreswijziging volstaat. Een energiecontract is namelijk niet adres gebonden. Administratief gezien duurt een verhuizing 4 weken, echter ontvang je al wel direct energie op je nieuwe adres. Mocht je desondanks toch willen overstappen van energieleverancier, dan is dit indien je geen lopend contract hebt met inachtneming van de geldende opzegtermijn mogelijk. Ook indien je een lopend contract hebt is het maken van de overstap mogelijk, je dient in de meeste gevallen dan wel een opzegvergoeding te betalen. Heb je de verhuizing te laat doorgegeven? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je energieleverancier. De nieuwe aansluiting kan maximaal 2 weken duren en in een dergelijk geval extra kosten met zich meebrengen

Dit wil je weten over Slimme meters

Slimme meter

Om het Nederlandse energienet te moderniseren is er een aantal jaren geleden de slimme energiemeter geïntroduceerd. Deze wordt nu in huishoudens door het land geïnstalleerd. De slimme meter is een digitale meter die de gas- en elektriciteitsstanden registreert en op afstand door netbeheerders uit te lezen is. Uiteindelijk moet deze meter alle analoge meters in Nederland vervangen. Maar wat is de slimme meter precies en wat zijn jouw rechten en plichten als consument?

Voordelen slimme meter

De slimme meter heeft zowel voor de energieleveranciers, de netbeheerder en de consument een aantal voordelen. De belangrijkste hiervan zijn:

 • Meterstanden kunnen op afstand worden geraadpleegd en hoeven niet meer door de consument doorgegeven te worden
 • De slimme meter is heel nauwkeurig, waardoor voorschotbedragen altijd juist zijn
 • Je hebt als consument meer inzicht in het energieverbruik (je ontvangt iedere twee maanden een overzicht) en kunt daardoor beter bepalen op welke punten energie te besparen is
 • Het salderen en terugleveren bij het opwekken van eigen energie via zonnepanelen is een stuk makkelijker
 • Er is meer duidelijkheid over de meterstanden in gevallen van verhuizingen of bij het overstappen van energieleverancier.

Installatie slimme meter

Met het installeren van slimme meters is in 2012 begonnen en sindsdien wordt de invoering geleidelijk door heel Nederland uitgevoerd. Ieder huishouden in Nederland zal deze slimme meter aangeboden krijgen. De installatie wordt verzorgd door de netbeheerder die verantwoordelijk is voor het energienet in jouw regio. Voor de aansluiting en het wisselen van de meters is het noodzakelijk dat er de energie ongeveer een half uurtje afgesloten is.

Is de slimme meter verplicht?

Niet iedereen wil de slimme meter gebruiken en dit is ook niet verplicht. Wanneer de slimme meter bij jou thuis geïnstalleerd wordt heb je drie opties:

 1. Je accepteert de slimme meter en laat de meter aanstaan. Hiermee geef je de netbeheerder toestemming om op afstand de meterstanden te lezen. Je hoeft zelf geen meterstanden meer door te geven
 2. Schakelt de functie waarmee netbeheerders op afstand kunnen lezen uit. Je moet vervolgens net als bij de analoge meter zelf de meterstanden doorgeven. Je kunt deze keuze op ieder moment aanpassen, maar de netbeheerder mag hier wel kosten voor vragen
 3. Weiger je de slimme meter. Je hebt het recht om de hele installatie te weigeren en de oude, analoge meter te blijven gebruiken. Wil je op een later punt toch de slimme meter? Dan kan de netbeheerder hier kosten voor in rekening brengen

Kosten slimme meter

Qua kosten verandert er bij de wisseling van een analoge naar een slimme meter niets. Bij beide varianten wordt er een jaarlijkse meterhuur gerekend die door de Autoriteit Consument & Mark (ACM) aan een maximum is verbonden. De installatie van de slimme meter is gratis, behalve voor de volgende twee uitzonderingen:

 • Als je hebt de eerste installatie van de meter geweigerd en vraag nu wel een installatie aan
 • Je wilt de slimme meter laten installeren voordat je automatisch aan de beurt bent voor installatie

Je bespaart dus qua meterhuur niet op een slimme meter, maar dankzij het uitgebreide inzicht dat de slimme meter geeft in jouw energieverbruik wordt het wel makkelijker om te besparen. Ook wordt er verwacht dat er in de toekomst slimme apparaten ontwikkeld worden die te koppelen zijn aan de meter en bijvoorbeeld pas gaan werken wanneer de energieprijs goedkoop is.

Privacy en wetgeving

De slimme meter vergroot het inzicht dat netbeheerders hebben in het energieverbruik van consumenten. Om ervoor de zorgen dat de privacy van consumenten gewaarborgd is zijn er daarom strenge privacyregels ingesteld. De netbeheerder heeft geen toegang tot de verbruik gegevens per apparaat en mag alleen op de volgende momenten de meterstanden inzien:

 • Jaarlijks één keer om de jaarafrekening op te stellen
 • Tweemaandelijks voor een verbruik- en kostenoverzicht
 • Als je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier
 • Wanneer er onderhoud op het energienet uitgevoerd wordt en inzicht noodzakelijk is

Daarnaast zijn de slimme meters die geïnstalleerd worden uitvoerig beveiligd zodat onbevoegden en criminelen geen toegang tot de gegevens kunnen krijgen. Ook zijn de gegevens die de netbeheerders hebben niet zomaar te herleiden tot een bepaald huishouden. Hierop houdt de overheid toezicht en zijn wetten en officiële eisen ingesteld.

Slimme meter eerder aanvragen

Wil je niet wachten tot de slimme meter bij jou geïnstalleerd wordt? Je kunt dan een prioriteitsaanvraag doen bij jouw netbeheerder. Hier zijn wel kosten aan verbonden, voor een slimme stroom- en gasmeter is dit €60 exclusief BTW en wanneer je geen gasaansluiting hebt is dit €56 exclusief BTW. Het kan zo zijn dat je in een regio woont waar de netbeheerder voor gas en stroom van elkaar verschillen. De aanvraag dien je dan altijd te doen bij netbeheerder voor elektriciteit. Beide meters worden dan wel op hetzelfde moment vervangen.

Energieverbruikmanagers

Als consument kun je ervoor kiezen om een energieverbruiksmanager te kopen. Dit is een apparaatje waarmee je thuis een zeer exact inzicht krijgt in jouw energieverbruik. De verbruiksmanager is te koppelen aan de slimme meter en krijgt zo op ieder moment van de dag informatie over het verbruik binnen. Deze gegevens kun je vervolgens aflezen op een schermpje thuis of door in te loggen op je web account. De netbeheerder krijgen deze gegevens niet te zien. Door de zeer precieze informatie per apparaat kun je dan bijvoorbeeld testen hoeveel energie je bespaart door een week lang de verwarming een graadje lager te zetten.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.