Energie besparen

600x 330 energie besparen

Minder kosten en CO₂ uitstoot door Energie te besparen

Energie besparen is een win-win situatie. Je krijgt namelijk minder energiekosten, maar stoot ook minder emissie zoals CO₂ uit. Daarmee bespaar je dus kosten en het milieu. Er zijn vele makkelijke en effectieve dingen die je kunt doen om energie te besparen. Hierbij een overzicht met tips.

Voorkom sluipverbruik

Volgens een Amerikaanse studie verbruikt een elektronisch apparaat 75% van zijn energie, als deze stand-by staat. Maar hoe kun je weten of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij een sommige apparaten is dit makkelijk te zien, zoals het lampje dat brand van de televisie als deze stand-by staat. Of de telefoonlader die warm aanvoelt in het stopcontact, zonder dat er een telefoon aan zit. Een televisie kan wel € 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar. Er zijn eenvoudige manieren om dit te stoppen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact, als het apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat echt uit, dus niet op stand-by. Een andere makkelijke manier een stekkerdoos met een schakelaar. Daarmee schakelt je in één keer de stroom uit van meerdere apparaten.

Vervang lampen voor LED verlichting om energie te besparen.

Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het slim om deze te vervangen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar toch is deze makkelijk terugverdient. Een LED lamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daar komt nog eens bij dat een LED lamp veel langer mee gaat, tot wel 9x langer dan een gloeilamp. Hierdoor hoef je niet steeds een nieuwe lamp te kopen en daarmee bespaart je zowel je portemonnee en het milieu. Er zijn in alle vormen, maten en tinten LED lampen te verkrijgen, zo is er altijd eentje die bij je past. Wanneer je de ruimte verlaat, doe het licht dan uit.

Bekijk het aanbod van LED lampen!

Gebruik energiezuinige apparaten

Als een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige variant. Het verbruik van de apparaten is te herkennen aan het verplichte energielabel. Tegenwoordig kies je voor A+++. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat A+ een energiezuinig apparaat is. Bij wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers is dit zelfs het laatste label in de markt. Zuinige apparaten zijn duurder dan de minder zuinige varianten, maar het verschil verdien je terug in stroomverbruik. Je kunt ook energie besparen door op het gebruik te letten. Droog je kleding in de zomer op een kledingrek in plaats van in de droger.

Dicht spleten en kieren

Wanneer het tocht in jouw huis voelt dat niet comfortabel aan. Je bent dan vaak geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Uiteraard gaat hierdoor meer energie verbruiken, maar het huis voelt door de tocht nog steeds niet aangenaam aan. Wat daarom beter werkt, is het dichten van spleten en kieren in huis. Eenvoudige manieren zijn het toepassen van tocht strips bij ramen en deuren. Soms komen er naar verloop van tijd kieren bij een kozijn, dat is te verhelpen door het dicht te kitten.

Bekijk het aanbod tochtstrip!

Isoleren

Wanneer het niet meer tocht in huis, kun je in de winter nog steeds warmte verliezen in de woning wanneer deze niet goed is geïsoleerd. Voorbeelden van isoleren zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor deze vormen van isoleren is er subsidie beschikbaar gesteld. Een andere manier van isoleren is HR++ dubbel glas, deze houdt warmte binnen en kou buiten.

Installeer een programmeerbare thermostaat

Met een slimme thermostaat kan je energie besparen. Op voorhand kan je programmeren wanneer de verwarming aan gaat en weer uit. Zo kan er nooit vergeten om de verwarming uit te zetten. Ook maakt een slimme thermostaat het vaak mogelijk inzicht te geven in het verbruik en kan er op afstand de verwarming bedienen. Je kunt ook overwegen om de verwarming een graad koeler te zetten en een trui aan te trekken, dat scheelt ook weer energie.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel, voor het verwarmen van je huis. Een warmtepomp werkt niet op gas maar op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! Er zijn verschillende soorten bronnen waar gebruik van gemaakt kan worden: buitenlucht, waterbron of aardwarmte.

Verbruik minder water

Wanneer je minder water verbruikt, verlaagt de waterrekening. Wanneer je minder warm water gebruikt, verlaagt je ook de energierekening (gas, of elektriciteit in het geval van een warmtepomp). Jouw besparing is dan dus dubbel op. Je kant warm water besparen door een energiezuinige douchekop, maar ook door korter of minder vaak te douchen. Ook kan er energie besparen, door de temperatuur te verlagen. Dat kan door de mengkraan, maar ook op de gasketel/boiler/warmtepomp zelf. Overig water kan je besparen door een energiezuinige vaatwasser of wasmachine aan te schaffen en deze efficiënt te gebruiken. Wacht met aanzetten van deze apparaten totdat ze vol zitten en voorkom daarmee dat je vaker wast.

Let op de tarieven van de energieleverancier.

Dit beïnvloedt niet het verbruik van de energie, maar wel wat je maandelijks betaalt. Daarnaast heeft het met de keus van energieleverancier invloed op het soort elektriciteit dat je ontvangt. Niet alle aanbieders van energie leveren duurzaam opgewekte stroom. Wanneer je kiest voor een groene energieleverancier, wordt de vraag naar kolen- en kerncentrales minder. Wanneer er helemaal geen vraag meer is naar grijze stroom, zullen de vervuilende centrales uiteindelijk sluiten. Ja, dat gebeurt niet van vandaag op morgen, maar met jouw keus van leverancier heeft het weldegelijk invloed op de vraagzijde van de markt.

Gebruik zonne-energie

Als je dan toch elektriciteit verbruikt, wek deze dan zelf op! Dat kan met PV-panelen op het dak van de woning. Te veel opgewekte elektriciteit is terug te geven aan het net. Zo kan je zonne-energie ook inzetten om warm water op te wekken met een zonneboiler. Op deze vorm van zonne-energie krijgt je subsidie. Het warme water kan ingezet worden als warm tapwater uit de kraan, of vloerverwarming of radiatoren te verwarmen.

Goedkope en gemakkelijke besparingstips

Je hebt natuurlijk zelf de controle over het gebruik van je verwarming, water en apparaten. Energie besparen begint dus bij jezelf. Houd er rekening mee dat ook een gedeelte van je energie verbruik daarentegen afhankelijk is van het type woning en je gezinssituatie. In een flat met 2 personen verbruik je immers minder energie dan in een vrijstaande woning met een groot gezin. Ook het bouwjaar van je woning, met name isolatie (hoe ouder, hoe slechter), beïnvloedt je energierekening. Houd hier dus rekening mee bij het bekijken van de bespaartips. Wil je wel besparen, maar heb je weinig financiële ruimte om hier in te investeren? Er zijn genoeg dingen waar je op kunt letten om energie te besparen zonder dat dit veel moeite of geld kost.

Energielabels A (+++)

Energiezuinige apparaten, herkenbaar aan energielabel A (+++), helpen je om energie te besparen. Op het energielabel staat ook vaak het gemiddeld verbruik per jaar in kWh vermeld. Bij de aanschaf van nieuwe apparaten is het dus handig hier goed op te letten. Heb je een koelkast of vriezer in huis die al langer dan 10 jaar meegaat? Vervang deze voor een nieuw, zuiniger apparaat en je besparing kan oplopen tot wel €200,00 op jaarbasis.

Televisie

We zitten bijna een kwart van ons leven voor de televisie. Op je televisie verbruik kun je ook energie besparen. Het is dus slim om na te denken over de aanschaf van het juiste scherm. Led-lcd televisies zijn het energiezuinigst. Lcd-televisies en plasmatv’s zijn minder zuinig. Ook de grootte van het scherm is belangrijk voor het stroomverbruik. Een klein scherm gebruikt immers minder stroom. Een besparingstip die je op jaarbasis €20,00 oplevert.

Bekijk aanbod televisie!

Kleren drogen

Hang je kleren op om ze te drogen in plaats van de droger te gebruiken. Energie besparen in de buitenlucht. Zo verdien je al snel zo’n €25,00 op je jaarnota voor energie terug.

Wasmachine

Energie besparen tijdens de wekelijkse wasjes kan je door 30 graden te wassen in plaats van 40 graden. De was wordt net zo schoon en dit is ongeveer 30% zuiniger. Dit is een tip onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’, want het levert je €5,00 per jaar op. De temperatuur van 60 graden verlagen naar 40 graden levert meer op: €20,00.

Verwarming

Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden in plaats van op 17 graden (het is een fabel dat de verwarming dan ’s ochtends meer energie nodig heeft om op te warmen) en je bespaart al gauw €80,00 op jaarbasis. Zet je de verwarming een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden, dan bespaart dat nog eens extra €20,00 per jaar. Snel en eenvoudig verdiend toch? Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn!

Naden en kieren dichten

Energie besparen in een tochtig huis? Dat valt vaak niet mee. De verwarming gaat een graadje hoger en de energierekening stijgt. Wat goed helpt, is het dichtmaken van naden en kieren. Dit kun je makkelijk zelf met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Ook een brievenbusborstel helpt. Een comfortabelere temperatuur en je bespaart €50,00 per jaar.

Bekijk het aanbod tochtstrip!

Douchen

Neem korte douches in plaats van uitgebreid te badderen en gebruik speciale douchekoppen om warm water te besparen. Een bespaartip wat je zo’n €25,00 per jaar scheelt. Ook een energiebesparende douchekop zal zijn aankoop snel terugverdienen en helpt je bij het besparen van water.

Radiatorfolie

Met radiatorfolie verlies je minder warmte en hoeft de verwarming niet zo hard te stoken. Je koopt radiatorfolie bij de doe-het-zelf-zaak en plakt het heel eenvoudig zelf achter de radiator. Zo bespaar je gemiddeld zo’n €25,00 per jaar.

Sluipverbruik

Zet lichten, tv’s, computers en andere apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Niet op stand-by (want: sluipverbruik), maar helemaal uit. Een apparaat dat op stand-by staat verbruikt namelijk nog steeds stroom. Een huishouden is per jaar zo’n 450 kWh (ongeveer €100,00) kwijt aan stand-by verbruik. Door deze volledig uit te zetten kan je energie besparen en daarmee ook je energierekening verlagen.

Spaarlampen

Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang deze dan door energiezuinige led- en spaarlampen. Begin met de lampen die je het vaakst aan hebt. Als je alleen nog maar spaarlampen gebruikt, bespaar je ongeveer €60,00 per jaar.

Bekijk het aanbod van LED lampen!

Energie besparen: stop met overladen

Energie besparen zit ‘m dus al in de kleine dingen en je dagelijkse routines. Juist met deze apparaten kun je met kleine aanpassingen energie besparen. Denk aan je laptop en mobiel. We kiezen er vaak voor om deze ‘s nachts op te laden. Wanneer de apparaten al zijn opgeladen (meestal na een paar uur) maar nog aan de oplader liggen, verbruiken ze evenveel stroom. Stroom die niet meer nodig is om het apparaat op te laden, maar waar jij wel voor betaalt. Dit kan je een hoop onnodige kosten opleveren.

Dus stop jij je telefoon voor het slapen gaan in het stopcontact, dan zou je dit nog weleens wat euro’s kunnen kosten, terwijl dit niet nodig is! Laad je apparaten op een ander moment op, je energiebesparing zal zeker toenemen.Een elektrische tandenborstel kan zonder dat je je hier bewust van bent ook de nodige stroom kosten. Staat deze toevallig altijd op een vaste plek in de badkamer? In de oplader, die in het stopcontact zit? Dan verbruikt de oplader ook dag en nacht stroom, terwijl dit niet hoeft. Zonde van je geld. Energie besparen kan dus al door opladers niet standaard op je apparaten aan te sluiten.

Vergelijk jouw energiepakket!