Energiebelasting. Dit moet je er van weten

600 x 330 energiebelasting

Energiebelasting: wat is het en wat kost het?

Energiebelasting is de heffing die je betaalt per kilowattuur (kWh) aan stroom en per kubieke meter (m³) aan gas die je verbruikt. Door hiervoor belasting in rekening te brengen, hoopt de overheid mensen te stimuleren om bewuster en zuiniger om te gaan met energie. Maar wat kost energiebelasting precies, is er een uitzondering voor energiebelasting op zonnepanelen en hoe betaal je energiebelasting?

Tarieven energiebelasting

Zoals gezegd betaal je over het kale energietarief per verbruikte kWh ook belasting. De tarieven voor deze belasting veranderen elk jaar. In 2020 is de belasting op elektriciteit 0,09770 euro per kWh tot een verbruik van 10.000 kWh. 0,05083 euro voor een verbruik van 10.001 tot en met 50.000 kWh. En 0,01353 euro voor 50.001 tot en met 10 miljoen kWh. De actuele energiebelasting tarieven staan op de website van de Belastingdienst.

Prijs per 1 kWh

De prijs per kWh is het kale leveringstarief plus de belasting voor energie, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. Een groot gedeelte van je leveringstarief bestaat dus uit belastingen en ongeveer een kwart hiervan betaal je daadwerkelijk aan je energieleverancier. Het overige deel bestaat uit belastingen en jouw energieleverancier is verantwoordelijk om deze af te dragen. De kosten van 1 kWh stroom verschillen per energieleverancier. Bekijk hier onder de prijsopbouw bij een contract van 1 jaar met een verbruik lager dan 10.000 kWh.*

Leveringstarief excl. btw€ 0,06197
Energiebelasting€ 0,09770
ODE€ 0,02730
Btw€ 0,03926
Totaal per 1 kWh incl. btw€ 0,22623

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie

Naast de belasting voor energie betaal je sinds 2013 ook nog de zogenaamd ODE. Deze opslag is net als de energiebelasting bedoeld om zuinig energieverbruik te stimuleren en wordt daarnaast gebruikt om de productie van duurzame energie mee te betalen. Dit geld moet ervoor zorgen dat Nederland in 2020 voor 14% van het totale verbruik kan putten uit duurzame energiebronnen. Deze tarieven zijn iets lager dan de energiebelasting en ook terug te vinden op de website van de Belastingdienst.

Energiebelasting betalen

In tegenstelling tot het kale energietarief, is de hoogte van de belasting voor energie en de ODE bij elke energieleverancier precies hetzelfde. Over het totaal wordt nog eens 21% btw geheven. Maar dat hoef je niet allemaal zelf uit te rekenen. De belasting voor energie die jij over je energieverbruik moet betalen, zit al verwerkt in het maandelijkse termijnbedrag. Jouw energieleverancier draagt aan de Belastingdienst de energiebelasting af. Daarvoor hoef jij dus zelf geen actie te ondernemen. Zo lang jij netjes je rekeningen betaalt, komt dit vanzelf in orde.

Energiebelasting zonnepanelen

Er geldt overigens één uitzondering voor de belasting van energie en dat zijn de mensen en bedrijven die zelf groene energie opwekken door middel van zonnepanelen. Over de zelf opgewekte stroom die zij verbruiken, hoeven ze geen belasting te betalen. Ook verhuurders die zonnepanelen op een huurwoning plaatsen en de stroom niet zelf verbruiken, worden vrijgesteld van belasting. Wie stroom teruglevert aan de energieleverancier moet over de terugleververgoeding omzetbelasting betalen, maar kan wél btw op zonnepanelen terugvragen.

Vermindering energiebelasting

Tot slot heb je ook nog de belastingvermindering op energie. Omdat elektriciteit in deze moderne tijd een basisbehoefte is, wordt over een deel van je verbruik geen belasting geheven. Of beter gezegd: je mag hierover een vast bedrag in mindering brengen. Zo kreeg een huishouden in 2019 €311,62 korting op de energiebelasting en bedraagt die vermindering in 2020 maar liefst €527,17. Vroeger werd de belastingvermindering de heffingskorting genoemd. En dat is toch mooi meegenomen.

Bereken je energietarief

Heb je vragen over je energierekening of wil je weten wat jouw maandtarief is? Via onze website kun je eenvoudig en snel je maandtarief berekenen. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je precies waar je aan toe bent.

Vergelijk jouw energiepakket!