Energielabel. Waar op te letten!

600 x 330 energielabel

Energielabel laat energiezuinigheid van woning of apparaat zien

Een energielabel is een label waarmee je aangeeft hoe energiezuinig een woning, auto of apparaat is. Dit label is handig bij het kopen of huren van een huis of bij het aanschaffen van apparaten. Je kunt hier namelijk mee zien of de woning of het apparaat energiezuinig is. Hoe beter het label, hoe zuiniger de woning of het apparaat is.

Goed label zorgt voor lage energierekening

Voor huizen bestaan er zeven soorten labels. Deze labels hebben de letters A t/m G. Heeft je woning een label A of B, dan is het een energiezuinig huis. Je energierekening is lager dan bij een woning met energielabel G. Een zuinig energielabel zorgt voor een flinke besparing op je energierekening. Woningen met dubbel glas en zonnepanelen zijn energiezuiniger dan huizen die dit niet hebben. Deze huizen krijgen ook een beter label. Als je een label hebt ontvangen is deze 10 jaar geldig.

Energielabel bestaat ook voor apparaten en auto’s

Naast  huizen, hebben ook apparaten en auto’s een label voor energie. Net als bij woningen loopt het energielabel bij apparaten van A t/m G. Ook auto’s hebben een label variërend van A t/m G. Voor apparaten en auto’s geldt hetzelfde als voor woningen: hoe beter het label, hoe zuiniger het apparaat of de auto is, en hoe meer je bespaart. Fabrikanten zijn verplicht om bij aankoop van een apparaat of auto een energielabel te vermelden.

Is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht als je je woning gaat verkopen. De koper moet voordat hij de woning koopt de mogelijkheid hebben het  label voor energie in te zien. Heb je geen energielabel als je je woning verkoopt? Dan kun je een boete krijgen van €170. 

Nieuwe regelgeving

Vanaf 1 januari 2021 is de regelgeving aangepast. Er kan nu niet meer zelf online een label aanvragen. Je moet nu een energieadviseur inschakelen die langskomt om het label van je woning te bepalen. Je vindt een energieadviseur via Centraal register techniek.  

De energieadviseur mag zelf de prijs bepalen. Denk aan een bedrag van gemiddeld € 190 bij een eensgezinswoning en € 100 bij een appartement. 

Voordelen van een label voor energie

Het hebben van een energielabel op zich heeft geen voordelen. Het heeft pas voordelen als je een goed energielabel hebt. Een goed energielabel zorgt er over het algemeen voor dat je huis meer oplevert als je het verkoopt. Bij apparaten zorgt een goed energielabel ervoor dat ze minder energie verbruiken. Hierdoor betaal je minder aan de energieleverancier en houd je geld over.

ILT controleert het energielabel

Als verkoper ben je verplicht om het energielabel van het huis aan de koper over te dragen. De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) controleert dit. Ben je niet van plan je huis te verkopen, dan hoef je ook geen energielabel te hebben. Ga je wel je huis verkopen dan is het verstandig om een energielabel aan te vragen als je je huis te koop zet. Potentiele kopers willen namelijk het energielabel weten als ze een huis bekijken. Huizen met een goed energielabel leveren over het algemeen meer op.

Hieronder vind je veelgestelde vragen over energielabel woningen.

Waar kan ik zien of ik een geldig geregistreerd label hebt?

Je kunt je energielabel opzoeken op Zoek je energielabel. Bij het resultaat staat vermeld hoe lang het label nog geldig is. Heeft jouw huis nog geen definitief energielabel? Bekijk hoe je een label kunt aanvragen. Voorlopige energielabels worden sinds 2021 niet meer getoond.

Het label voor energie is in 2021 veranderd. Wat betekend dat voor mij?

Vanaf 1 januari 2021 is de manier waarop het energielabel wordt bepaald, veranderd. De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider is. Eerder kon je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het definitieve label op afstand werd vastgesteld door een erkend deskundige.

Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan. Heb je al een geregistreerd energielabel voor je huis (of gebouw)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig.

Hoelang duurt het, voordat ik een energielabel ontvang?

Hoe snel je het energielabel ontvangt, hangt af van hoe snel de energieadviseur een bezoek aan jouw woning kan brengen en de berekeningen kan uitvoeren. Dat kan wel een paar weken of maanden duren. Begin dus op tijd met aanvragen. Je krijg de pdf met het energielabel direct nadat het label is geregistreerd via de mail van overheidsdienst Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Is een energielabel openbaar?

Ja, het energielabel geeft de koper inzicht in de energiezuinigheid en energieprestatie van de woning. De koper kan op die manier verschillende woningen met elkaar vergelijken. De kenmerken van je huis zijn niet openbaar, het is dus voor derden niet zichtbaar op welke kenmerken je label is gebaseerd.

Waarom kost de aanvraag mij geld?

De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. De kosten voor een zo’n label worden straks naar verwachting bij een eengezinswoning gemiddeld 190 euro en bij appartementen gemiddeld 100 euro. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het label en zal de gemiddelde prijs na 1 januari 2021 duidelijk worden.

Wat is de sanctie als ik geen bij de verkoop of verhuur van mijn woning?

Als je bij oplevering geen label voor energie hebt, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) optreden. Dat wil zeggen dat je kan worden aangeschreven om binnen een bepaalde termijn het label alsnog te laten registreren. De ILT kan een zogenoemde ‘last onder dwangsom’ opleggen als het label voor energie niet binnen de gestelde termijn alsnog geregistreerd is. Als je dat niet doet, moet je de dwangsom voldoen.

Vragen over de boete en dwangsom en aanvullende vragen over handhaving kun je contact opnemen met de ILT: www.ilent.nl/contact/ of 088 489 00 00.

Ik ben het niet eens mee. Wat kan ik hieraan doen?

Ben je eigenaar van de woning en ben je het niet eens met het energielabel dat is toegekend? Bijvoorbeeld omdat je vindt dat de energieadviseur de kenmerken van je woning niet juist heeft geregistreerd? Neem dan eerst contact op met de energieadviseur en leg uit waarom je het er niet mee eens bent. Misschien wil de energieadviseur de gegevens wijzigingen of nog een keer komen kijken.

Komen jullie er samen niet uit? Dan kan je contact opnemen met de certificaathouder die het label heeft geregistreerd. De naam van de certificaathouder staat op het energielabel. Kom je er ook niet uit met de certificaathouder? Dan kan je contact opnemen met de certificerende instelling die de certificaathouder controleert. Ook die naam vind je op het label voor energie. Ben je huurder van de woning? Dan moet je contact opnemen met de verhuurder als je het niet eens bent met het label. De verhuurder kan het proberen te regelen met de certificaathouder. Onderneemt de verhuurder geen of te weinig actie? Dan kan je een procedure starten bij de Huurcommissie.

Wil je meer uitleg over het indienen van een klacht of de procedure, neem dan contact op met de Helpdesk Energielabel. Er zitten op ma t/m do 8.00-20.00 uur en vr 8.00-17.00 uur medewerkers klaar om je vragen te beantwoorden. De helpdesk is per mail bereikbaar via helpdesk@energielabel.nl of telefonisch via 0800-0808.

Kan ik een de label opnieuw aanvragen?

Als je nieuwe energiebesparende maatregelen hebt getroffen en je huis is nog in de verkoop, dan kan het zinvol zijn om een nieuw label aan te vragen. Let er wel op dat je opnieuw kosten moet maken voor je opdracht aan een energieadviseur.

Is voor het aanbrengen van de verbetermogelijkheden ook een label geregistreerd dan kan het zijn dat bij het inschakelen van dezelfde adviseur niet de gehele opname opnieuw hoeft plaats te vinden. Dit kan je bespreken met de desbetreffende energieadviseur.

Bekijk jouw energiedeal