Energieverbruik berekenen

600 x 330 Energeiverbruik

Hoogte van je energieverbruik berekenen

Ga je een nieuw energiecontract afsluiten of wil je besparen op je energie? Dan is het belangrijk om te weten wat je energieverbruik is. Je energieverbruik is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de staat van je woning en je gewoontes.

Factoren die je energieverbruik bepalen

Je energieverbruik hangt af van een aantal factoren, zoals je persoonlijke situatie en je voorkeuren.

  • Het aantal personen waarmee je samenwoont: Woon je alleen dan verbruik je waarschijnlijk minder energie dan een huishouden dat bestaat uit vijf personen
  • Het type woning: Een vrijstaande woning heeft meer energie nodig om de woning te verwarmen dan een appartement
  • Ben je vaak thuis: Heb je de verwarming aan en hou je van warm douchen dan is je energieverbruik ook hoger dan wanneer je weinig thuis bent en de verwarming weinig aan staat
  • Apparaten in huis: Het aantal apparaten wat je in huis hebt speelt een rol in je energieverbruik en hoe oud deze zijn. Meer apparaten zullen ook meer energie verbruiken net als oudere apparaten. Grote stroomverbruikers zijn, de koelkast, (combi)magnetron, droger en de waterkoker.
  • Energieverbruik op basis van huishouden en type woning: Je verbruik is moeilijk in te schatten. Op je jaarnota kun je zien hoeveel energie je in een jaar verbruikt. Maar wat als je nog geen jaarrekening hebt? Milieu Centraal heeft onderzocht wat het gemiddelde verbruik van stroom en gas in Nederland is.

Als je niet weet wat je energieverbruik is, kun je ook de tabellen hieronder gebruiken. Daarin staat op basis van het aantal personen, wat het gemiddelde stroomverbruik per jaar is. En op basis van je type woning het gemiddelde gasverbruik per jaar. Let op: Het verbruik in de tabel kan afwijken van je werkelijke energieverbruik.

Stroomverbruik op basis van het aantal personen

Aantal personen in huishoudenStroomverbruik per jaar
12140 kWh
23240 kWh
33890 kWh
44340 kWh
5 of meer4845 kWh

Gasverbruik op basis van type woning (2 personen)

Type woningGasverbruik per jaar
Appartement1228 m3
Tussenwoning1624 m3
Twee-onder-één-kap2199 m3
Hoekwoning2056 m3
Vrijstaand2561 m3

Energieverbruik invullen in de vergelijking

Met de informatie op deze pagina proberen we je te helpen om een goede inschatting te maken van je energieverbruik. Zeker als je gaat verhuizen is het lastig om in te schatten wat je in je nieuwe woning gaat verbruiken. Je kunt bij het vergelijken dan een mooie inschatting maken, maar een energieleverancier kijkt hier niet naar. Een leverancier kijkt naar het historische verbruik in de woning en neemt daar het gemiddelde van.

Bij een verhuizing gaat het dan om het verbruik van de vorige bewoners. Dit kan dus afwijken van de inschatting die je maakt bij het vergelijken. Het kan namelijk zijn dat de vorige bewoners een gezin was en dat je er nu maar met zijn tweeën gaat wonen. De inschatting kan dan afwijken dan het verbruik waar de leverancier mee rekent. Als dit erg afwijkt kun je altijd contact opnemen met de leverancier om de situatie uit te leggen en je termijnbedrag aan te passen.

Weet je je verbruik, denk dan na of dit verbruik gaat veranderen komend jaar. Verwacht je misschien een kindje of gaan je kinderen juist het huis uit? Dit heeft allemaal invloed op je verbruik. Gaat er dus iets veranderen dan kan het zijn dat de inschatting van de leverancier niet helemaal klopt en je dit wilt aanpassen. Met de inschatting die je bij Deals-Vergelijk.nl maakt, krijg je alvast inzicht in wat we verwachten dat je verbruik zal zijn en kun je dit bij je leverancier laten aanpassen. Het is dan wel verstandig om tijdens je contract je verbruik in de gaten te houden om te zien of dit ook overeenkomt.

Tips om je energieverbruik te verminderen

Door je energieverbruik te verminderen wordt ook je energierekening lager. Een paar tips om je energieverbruik te verlagen zijn:

  • Let bij de aanschaf van een nieuw product op het energielabel: Een apparaat met energielabel A verbruikt minder energie dan een apparaat met energielabel D. Maar tegenwoordig heb je al apparaten met energielabel A+++, die dus nog energiezuiniger zijn dan apparaten met alleen energielabel A. Het is dus verstandig hier goed naar te kijken als je een nieuwe apparaten voor je woning koopt.
  • Zet apparaten die je niet gebruikt volledig uit: Zo voorkom je sluipverbruik. Apparaten die stand-by of uit staan, maar nog wel in het stopcontact zitten verbruiken nog steeds energie.
  • Besparen op je gasverbruik: Door je gasverbruik te verlagen kun je ook besparen op je energierekening. Door de verwarming een graad lager te zetten bespaar je al 6% op je energiekosten en dus ook op je energierekening.

Daarnaast zijn er nog meer manieren om te besparen op je energieverbruik. Je kunt kiezen voor simpele manieren om te besparen, maar ook wat uitgebreidere manieren die om een grotere investering vragen.

Energieverbruik berekenen nieuwe woning

Ga je verhuizen of voor het eerst op jezelf wonen? Dan is het ideaal om zo precies mogelijk in te schatten hoeveel stroom en gas je gaat verbruiken in een jaar. Je komt op die manier op een maandbedrag dat bij je situatie past. Mocht je een te laag maandbedrag betalen, dan loop je het risico bij te moeten betalen op de jaarafrekening. Betaal je een te hoog maandbedrag, dan krijg je geld terug op de jaarafrekening, maar heb je dus wel per maand te veel betaald.

Hoe energiezuinig ben jij?

Weet je het energieverbruik in je woning wel? Dan kun je op basis hiervan de energiekosten berekenen. Wel kan het alsnog nuttig zijn om het gemiddelde energieverbruik voor jouw woonsituatie te berekenen. Enig idee hoe energiezuinig je bent? Bereken het gemiddelde energieverbruik bij jouw woonsituatie. Zo weet je direct hoe jij scoort ten opzichte van het gemiddelde. Is jouw verbruik hoger dan gemiddeld, dan kan energie besparen veel opleveren.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik (elektriciteitsverbruik) in Nederland loopt uiteen per huishouden. Er zijn meerdere factoren die het stroomverbruik beïnvloeden. Het aantal personen in een woning is leidend voor het verbruik. Logischerwijs speelt ook het aantal elektrische apparaten in de woning een grote rol. Daarnaast hangt het stroomverbruik ook af van het verbruiksgedrag. Als je let op het verbruik in huis, kun je vaak veel elektriciteit besparen.

Gasverbruik

Ongeveer tweederde van het totale gasverbruik bestaat uit het verwarmen van het huis. Hoe groter het huis, hoe meer gas er nodig is om het warm te krijgen. Denk ook aan isolatie. Hoe beter geïsoleerd, hoe sneller het warm wordt en hoe langer het warm blijft. Het weer in Nederland speelt ook een grote rol. We zien vaak in koude of lange winters dat het gasverbruik stijgt. Gas wordt verder gebruikt voor het verwarmen van water en voor het koken. Als je een minuut korter doucht dan normaal en de verwarming een graad lager zet, kun je vaak een hoop gas besparen.

Energieverbruik

Het energieverbruik bepaalt hoeveel je voor energie betaalt. Je energieverbruik is afhankelijk van het aantal personen in je huishouden, het type woning, hoe zuinig je bent met energie en het aantal apparaten in huis. Het energieverbruik wordt vermenigvuldigt met de tarieven voor elektriciteit en gas om tot de energiekosten te komen. Je kunt om die reden dus besparen door lage tarieven te kiezen en door het stroomverbruik en gasverbruik laag te houden. Het energieverbruik is te vinden op de jaarafrekening.

Gemiddeld energieverbruik

Ga je bij ons energie vergelijken, dan kun je zelf je energieverbruik invullen. Ook kun je ervoor kiezen om een schatting te maken op basis van het aantal personen in je huishouden. In dat laatste geval rekenen wij met een gemiddeld energieverbruik. Het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden is 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas per jaar. Dit is gebaseerd op een huishouden van drie personen. Hieronder zie je het gemiddeld energieverbruik per jaar op basis van het aantal personen in een huishouden:

Gemiddeld energieverbruik Nederland per jaar

HuishoudenGemiddeld stroomverbruikGemiddeld gasverbruik
1-persoons huishouden1.500 kWh1.000 m3
2-persoons huishouden2.500 kWh1.100 m3
3-persoons huishouden3.500 kWh1.500 m3
4-persoons huishouden4.500 kWh1.700 m3
5-persoons huishouden5.000 kWh1.800 m3

Energieverbruik berekenen

Je vindt het energieverbruik op je jaarafrekening, dit verbruik is gebaseerd op je meterstanden. Als je in een nieuw huis terecht komt, is het vaak lastig om het energieverbruik in die woning te achterhalen. In een nieuwbouwwoning is het zelfs onmogelijk, omdat daar nog geen energieverbruik van vroeger bekend is. Daarom kun je je energieverbruik berekenen op basis van het gemiddelde energieverbruik. Wij maken dan een vergelijking op basis van deze schatting van je energieverbruik.

Gemiddeld stroomverbruik per jaar

HuishoudenGemiddeld stroomverbruik
1-persoons huishouden1.500 kWh
2-persoons huishouden2.500 kWh
3-persoons huishouden3.500 kWh
4-persoons huishouden4.500 kWh
5-persoons huishouden5.000 kWh

Gasverbruik

Gas is ongeveer drie keer zo duur als elektriciteit. Reden genoeg om goed te letten op het gasverbruik in huis. Gas wordt bij de meeste huishoudens verbruikt voor de verwarming van het huis, de verwarming van het water en om op te koken. Vooral het verwarmen van het huis is van invloed op het gasverbruik. Let daarom goed het stookgedrag en de isolatie van de woning. Zo kun je flink op gas besparen. Verder zijn er andere factoren van invloed op het gasverbruik waar je zelf weinig aan kunt doen, denk bijvoorbeeld aan het weer. Gas wordt uitgedrukt in een aantal kubieke meters (m3). Om het gasverbruik te achterhalen op de jaarafrekening kun je kijken naar de cijfers voor m3. Het gasverbruik bestaat bij een woning meestal uit drie of vier cijfers. Het gemiddeld gasverbruik van een huishouden in Nederland is 1.500 m3 per jaar.

Gemiddeld gasverbruik per jaar

HuishoudenGemiddeld gasverbruik
1-persoons huishouden1.000 m3
2-persoons huishouden1.100 m3
3-persoons huishouden1.500 m3
4-persoons huishouden1.700 m3
5-persoons huishouden1.800 m3

Energieverbruik verminderen

Energie besparen is goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Er zijn talloze manieren om het energieverbruik terug te dringen. Soms is hiervoor een investering nodig. Denk bijvoorbeeld aan isolatie of zonnepanelen. Maar er zijn ook simpele, kleine veranderingen die je kunnen helpen met energie besparen.

Vergelijk jouw energiepakket!