Essent Energie Info

Kies het energietarief dat bij je past van Essent

Met de postcodecheck zie je snel en eenvoudig hoe Essent de energietarieven in jouw situatie uitpakken. Je kunt kiezen tussen variabele tarieven of tarieven die gedurende een afgesproken periode vastliggen.

Zet je leveringstarief vast voor 1, 3 of 5 jaar met Groene Stroom & Gas ZekerheidsGarantie van Essent. Je hebt dan geen last van prijsstijgingen. Met Groene Stroom & Gas Variabel kies je voor een flexibel stroomcontract van Essent dat maandelijks opzegbaar is.

Voor contracten met variabele tarieven stelt Essent het energietarief ongeveer twee keer per jaar bij op basis van de ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ben je al klant van Essent?

Ben je al klant?
In Mijn Essent vind je de tarieven die gelden voor de producten die je afneemt.

Stroom & Gas aanbiedingen van Essent

Productoverzicht Stroom & Gas
In Mijn Essent vind je de tarieven die gelden voor de producten die je afneemt.

Welk product van Essent past het beste bij jou?

Welk product past het best bij je situatie?
Wil je weten welk energieproduct het beste bij je past en wat je per maand gaat betalen?

Welke contractvorm je ook kiest, de tarieven van Essent zijn altijd scherp. Wil je weten wat je bij het huidige tarief per maand gaat betalen? Je komt erachter door de postcodecheck in te vullen.

Verwachting energieprijzen
2020

De energierekening in 2020

De nieuwe variabele tarieven van Essent blijven in januari gelijk aan de tarieven van 2019. Maar toch daalt in januari 2020 de energierekening bij het merendeel van de huishoudelijke klanten van Essent.

De overheid verandert namelijk de belastingen op stroom en gas en verhoogt de korting op de energierekening, de vermindering energiebelasting. De meeste huishoudens met een gecombineerd stroom & gas contract profiteren hiervan.

Verwachting energieprijzen 2020

Ontwikkeling (variabele) energieprijzen

Een variabel energietarief is een tarief dat meestal twee keer per jaar verandert: in januari en in juli. Het variabele tarief beweegt namelijk mee met de marktontwikkelingen.

Essent vind het heel erg belangrijk dat je energierekening betaalbaar blijft. Daarom blijven per 1 januari 2020 de tarieven gelijk bij Essent. Het gaat dan om de leveringstarieven en het vastrecht voor variabele contracten voor gas en stroom.

Liever zekerheid? Vastzetten is slim!

Vind je het prettig om vooraf zekerheid te hebben over het energietarief dat je betaalt? Dan is het vastzetten van je energieprijzen een prima idee. Met een vast contract ben je zeker van een vast tarief en heb je geen
last van eventuele stijgingen van de leveringskosten. Je kunt bij Essent kiezen voor een contract met een looptijd van 1, 3 of 5 jaar.

Waarom kiezen voor Essent?

 • Altijd 100% Groene WindStroom
 • Klanten van Essent kunnen gratis meedoen met Thuisvoordeel
 • Je krijgt dan cadeautjes, Air Miles én tot 10% korting op je stroomtarief
 • Essent regelt je overstap van A tot Z
 • Klanten beoordelen Essent met een 8.1

Overstappen naar Essent

Loopt je huidige energiecontract binnenkort af? Overstappen naar Essent is heel eenvoudig. Kies het energiecontract en vul je persoonlijke gegevens in. Met de gemakkelijke Overstapservice van Essent hoef je verder niets te doen.

Loopt je huidige energiecontract nog een of meerdere maanden? Dan zegt Essent je energiecontract per eerst mogelijke opzegdatum op.

Verwachting van de energieprijzen

De vraag die we vaak gesteld word is: gaan de energieprijzen omhoog? Goeie vraag! Het is moeilijk om de ontwikkeling van energieprijzen te voorspellen omdat verschillende factoren invloed hebben op de prijs. Omstandigheden waar je als energieleverancier geen invloed op hebt, zoals de vraag en het aanbod van energie.

Bepaalde weersomstandigheden kunnen ook invloed hebben op de vraag naar energie. In een koude winter wordt er bijvoorbeeld meer gas verbruikt, wat zorgt voor een toenemende vraag.

Naast leveringskosten betaal je netbeheerkosten, belastingen en toeslagen op energie. Essent heeft hier geen invloed op. Wanneer deze veranderen, gebeurt dit bij alle energieleveranciers.

De overstapservice van Essent

Stap je over naar Essent, dan zegt Essent de overeenkomst met je huidige energieleverancier op.
Je hoeft dus helemaal niets te doen. Uiteraard blijft de levering van stroom en gas gewoon doorlopen.

Overstappen naar energie van Essent? Dan kun je dit verwachten:

 1. Nadat je klant bent geworden ontvang je een bevestigingsmail.
 2. Vervolgens krijg je de overeenkomst per mail.
 3. De wettelijke bedenkperiode van 14 kalenderdagen gaat nu in.
 4. Essent zegt je huidige overeenkomst voor je op.
 5. Je geeft je huidige meterstanden aan Essent door.
 6. Essent start je levering.
 7. Je krijgt de eindafrekening van je oude leverancier.

Waarom kiezen voor Essent?

Je kunt overstappen van energieleverancier wanneer je energiecontract afloopt, als je niet tevreden bent over je huidige leverancier of bij een verhuizing. In ons land heb je vrije keuze uit energieleverancier. Maar waarom zou je voor energie van Essent kiezen?

100% Groene WindStroom

100% Windstroom
Alle stroom van Essent is groen en wordt volledig opgewekt door windmolens. Groen zijn was nog nooit zo makkelijk én voordelig.

Thuisvoordeel: extra voordeel

Thuisvoordeel
Regelmatig leuke cadeautjes voor jezelf of voor je huis, korting op je stroomtarief én eenvoudig Air Miles sparen. Voor alle klanten van Essent.

Inzicht in je verbruik

Onze tarieven
Weten of je verbruik nog aansluit op je termijnbedrag? Check dit in de VerbruiksManager+ app.

Daltarief en schakeltijden

Daltarief en schakeltijden
De elektriciteitsmeter met dubbel telwerk, een digitale meter of een slimme meter, maakt in de registratie onderscheid tussen normaal- en daluren.

Enkeltarief, dubbeltarief en
schakeltijden

Enkel of dubbeltarief

Bij enkeltarief betaal je één gemiddeld tarief voor stroom. Bij dubbeltarief gebruiken we twee tarieven. Als je stroom verbruikt tijdens daluren (’s nachts, in het weekend de hele dag en op nationaal erkende feestdagen) betaal je minder dan tijdens normaal uren (overdag op werkdagen). We
vertellen je graag meer over enkel- en dubbeltarief, elektriciteitsmeters en schakeltijden.

Enkel of dubbeltarief

Je elektriciteitsmeter

Analoog enkel telwerk

Analoog enkel telwerk

Een elektriciteitsmeter met een enkel telwerk registreert het totale stroomverbruik per dag. Hiervoor betaal je het enkeltarief. Wil je overstappen naar dubbeltarief? Dat kan als je je elektriciteitsmeter laat vervangen door een meter met een dubbel telwerk, digitale meter of slimme meter. Deze maken in de registratie onderscheid tussen normaal- en daluren. Je kunt dan gebruik maken van zowel enkel- als dubbeltarief.

Dubbel telwerk of digitale meter

Dubbel telwerk, digitale meter of slimme meter

De elektriciteitsmeter met een dubbel telwerk, een digitale meter of slimme meter maken onderscheid tussen normaal – en daluren. Als je gebruik wilt maken van dubbeltarief, moet je netbeheerder allebei de telwerken hebben geactiveerd met automatische schakeling. Neem hiervoor contact op met je regionale netbeheerder.

Schakeltijden

Het overschakelen van normaal- naar daltarief noemen we
schakeltijden. Zo weet je precies hoeveel energie je verbruikt in de normale en daluren.

Schakeltijden per provincie

Overal in Nederland geldt het daltarief voor alle uren in het weekend, Nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en eerste en tweede kerstdag. De ingangstijd van de daluren verschilt per provincie:

Noord-Brabant en Limburg
Normaaltarief7.00 uur – 21.00 uur
Daltarief21.00 uur – 7.00 uur

Het dubbeltarief in Noord-Brabant en Limburg heeft meer uren in het goedkope tarief dan het dubbeltarief in de overige provincies. Daarom is het dubbeltarief in de overige provincies iets goedkoper dan in Noord-Brabant en Limburg. Het maakt dus niet uit in welke provincie je woont en welk tarief je betaalt.

Overige provincies 1
Normaaltarief7.00 uur – 23.00 uur
Daltarief23.00 uur – 7.00 uur

1 In een aantal gemeenten rondom Leiden wordt door de netbeheerder ook geschakeld om 21.00 uur. Voor de klanten met dubbeltarief in deze gemeenten gebruikt Essent hetzelfde tarief als in de rest van de provincie.

Veelgestelde vragen over enkel- en dubbeltarief bij Essent

Welk tarief voor jou de meeste voordelen heeft, hangt af van het dagdeel waarop je de meeste energie gebruikt. Als je minimaal 50% van je elektriciteitsverbruik verbruikt tijdens de avond, nacht en in het weekend is dubbeltarief goedkoper.

Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben. Verplaats je energieverbruik dan zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief). Het bedrag voor vaste leveringskosten voor dubbeltarief is gelijk aan het bedrag voor vaste leveringskosten voor enkeltarief.

Hoe groter het deel van het elektriciteitsverbruik in de goedkopere uren (daltarief), hoe meer voordeel je van dubbeltarief hebt. Door apparaten als de wasmachine, droger en vaatwasser vooral tijdens de daluren te gebruiken, maak je zo goed mogelijk gebruik van het dubbeltarief. Toch kunnen er altijd omstandigheden zijn waardoor dubbeltarief in een bepaald verbruiksjaar niet altijd voordeel oplevert.

Dubbeltarief is interessant voor mensen die met name elektriciteit verbruiken gedurende de avond- en nachturen. Met het dubbeltarief betaal je overdag meer voor je elektriciteit dan wanneer je enkeltarief hebt. Tijdens de avond- en nachturen betaal je minder. Dit kan een besparing opleveren. Als je overgaat op het dubbeltarief, wordt een meter voor dubbeltarief bij je in huis geïnstalleerd. Hiervoor betaal je eenmalig een bijdrage voor de installatie en administratiekosten. Als je gebruik maakt van uitrol slimme meter is de wisseling gratis.

In dat geval past Essent je tarief automatisch aan naar enkeltarief. Wanneer je in je nieuwe woning toch gebruik wil maken van dubbeltarief, moet je hiervoor eerst je meter te laten vervangen door je netbeheerder.

Bij Altijd Dal wordt het stroomverbruik tegen één tarief afgerekend, namelijk het Daltarief. Oók voor klanten met een enkeltelwerk. Je ziet op de jaarafrekening dan ook één tarief terug voor ieder telwerk.

De schakeling van meters wordt onderhouden door de netwerkbeheerders. Door de komst van de slimme meters is het signaal bij (conventionele) meters voor de schakeling van de telwerken niet langer betrouwbaar. Dit heeft een gevolg voor de registratie van verbruiken op de verschillende telwerken. Deze kunnen niet goed geregistreerd worden, waardoor Essent niet meer goed kunnen afrekenen. Als Essent van de netbeheerder de melding krijgen dat het signaal niet meer betrouwbaar is, rekenen ze daarom het enkeltarief.

Opzegvergoeding Essent

Opzegvergoeding

Bij Essent kun je kiezen voor een energiecontract met een looptijd van één, drie of vijf jaar. Je kunt deze contracten tussentijds opzeggen, maar soms betaal je dan een vergoeding omdat je het contract
eerder ontbindt dan afgesproken. Dit noemt Essent de opzegvergoeding.

Hoe hoog is de opzegvergoeding?

De hoogte van de opzegvergoeding hangt af van de resterende looptijd van je contract. Per product betaal je een vast bedrag. Heb je een contract voor stroom en gas en loopt het contract nog negen maanden? Dan betaal je voor deze twee producten samen een opzegvergoeding van €100,- (€50,- per product).

Looptijd overeenkomstResterende looptijdOpzegvergoeding per product
Vaste looptijd 1 jaarMinder dan 1 jaar
€ 50,-
Vaste looptijd langer dan 1 jaarMinder dan 1,5 jaar
€ 50,-
Vaste looptijd langer dan 1 jaarTussen 1,5 en 2 jaar
€ 75,-
Vaste looptijd langer dan 1 jaarTussen 2 en 2,5 jaar
€ 100,-
Vaste looptijd langer dan 1 jaarLanger dan 2,5 jaar
€ 125,-

Opbouw van de
energieprijs

Opbouw van de energieprijs

De energieprijs bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Je betaalt alle kosten aan Essent en Essent draagt netbeheerkosten en overheidsheffingen af.

Zo wordt je energierekening opgebouwd

Je energierekening bestaat uit drie onderdelen: leveringskosten, netbeheerkosten en belasting en toeslagen (overheidsheffing). Hieronder zie je hoe de opbouw van de energierekening per 1 januari 2020 is.

Opbouw energieprijzen
Leveringskosten

De kosten voor de levering van gas en stroom (de leveringskosten) maken ongeveer 44% van je energierekening uit. Dit zijn onder meer de kosten voor de stroom en het gas wat je van ons koopt. Leveringskosten bestaan uit:

 • Variabele leveringskosten: deze bedragen betaal je per kWh stroom of m3 gas. Dus: als je meer energie gebruikt, betaal je meer.
 • Vaste leveringskosten: deze kosten betaal je per dag voor de levering van energie van stroom en/of gas. Dit stond voorheen bekend als 'vastrecht' en is als het ware het abonnementsgeld dat je aan je energieleverancier betaalt. Deze kosten zijn niet afhankelijk van je verbruik.
Netbeheerkosten

De netbeheerkosten maken ongeveer 20% van je energierekening uit. Deze kosten betaal je aan ons en wij dragen het geld af aan de netbeheerder. Zo heb je alles bij elkaar op één rekening. Kosten voor transport van gas en stroom zijn onder meer:

 • De kosten voor het onderhouden van het netwerk (gasleidingen en elektriciteitslijnen); 
 • De kosten voor je aansluiting op het energienet; 
 • De huur van de meters in je meterkast.
Belastingen en toeslagen

Op je energierekening staan verschillende belastingen en toeslagen (overheidsheffing): 

 • Energiebelasting: een heffing om het gebruik van niet-duurzame energie minder aantrekkelijk te maken. 
 • Vermindering energiebelasting: elk huishouden heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig. De overheid vindt het niet redelijk om daarover energiebelasting te heffen. Daarom wordt een deel van het bedrag in mindering gebracht. 
 • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE): de opbrengst van deze belasting wordt gebruikt om energieproducenten te helpen duurzame energie op te wekken. 
 • Btw: je betaalt over alle hierboven genoemde kostenposten 21% btw.
Modelcontract

Elke energieleverancier in Nederland moet een modelcontract aanbieden: een flexibel energiecontract dat maandelijks opzegbaar is, met een heldere opzet en duidelijke voorwaarden.

Het modelcontract is vastgesteld en goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Essent Groene Stroom & Gas

Je energiecontract verlengen bij Essent

1 jaar Groene Stroom & Gas Zeker + € 75,- cashback

€ 75,- cashback
op je bankrekening

Bij 1 jaar Groene Stroom en Gas 

 • Interessant als je een mooi geldbedrag cadeau wil
 • 1 jaar geen prijsstijgingen
 • 100% Groene WindStroom

Ik kies € 75,- cashback

3 jaar Groene Stroom & Gas Zeker + € 175,- cashback

€ 175,- cashback op je bankrekening

Bij 3 jaar Groene Stroom en Gas bij Essent

 • Interessant als je een mooi geldbedrag cadeau wil
 • 3 jaar geen prijsstijgingen
 • 100% Groene WindStroom bij Essent

Ik kies € 175,- cashback

Altijd daltarief 3 jaar

Altijd een laag tarief met Altijd Daltarief nu bij Essent

Bij 3 jaar Groene Stroom en Gas van Essent

 • Interessant als je op elk moment van de dag een laag tarief wil
 • Dag én nacht één vast voordelig daltarief
 • 100% Groene WindStroom

Ik kies Altijd Daltarief

Waarom verlengen bij Essent?

Speciaal voor bestaande klanten die tevreden zijn en geen zin hebben in administratieve rompslomp en uren uitzoekwerk heeft Essent een verlengaanbiedingen.

Je energiecontract is te verlengen als het binnen nu en zes maanden afloopt. Klant bij Essent blijven heeft zo zijn voordelen: gratis 100% Groene WindStroom en gratis Air Miles, cadeautjes en kortingen met Thuisvoordeel.

De voordelen van verlengen bij Essent

 • Je hele contractduur dezelfde tarieven
 • Kies welk tarief, cashback of cadeau bij je past
 • Gratis deelnemen aan Thuisvoordeel

Waarom is het slim mijn contract te verlengen bij Essent?

Door je contract te verlengen heb je de zekerheid van een scherpe energieprijs voor een vaste periode. Daarnaast krijg je bij Essent altijd gratis 100% Groene Windstroom. En als extra bonus is er voor alle klanten van Essent Thuisvoordeel: gratis cadeautjes, Air Miles en kortingen.

De looptijd en einddatum van je contract vind je in Mijn Essent. Stel, de ingangsdatum van je energiecontract is 20 januari 2019 en de looptijd 3 jaar, dan loopt je contract af op 20 januari 2022. Als je energiecontract nog langer dan zes maanden loopt, kun je soms al vervroegd verlengen.

Het kan zo zijn dat je nieuwe termijnbedrag hoger of lager is dan je huidige termijnbedrag. Dit heeft te maken met je energieverbruik het afgelopen jaar en de prijswijzigingen op de energiemarkt.

Als je er voor kiest om je contract te niet te verlengen, dan loopt de levering van stroom en gas gewoon door. Als je contract is afgelopen, ga je automatisch over naar variabele tarief van Essent. Dat betekent dat je leveringstarieven voor stroom en gas meebewegen met de prijzen op de energiemarkt.

Energieprijzen van Essent

Voor stroom en gas ben je bij Essent aan het goede adres. Essent verwelkomt graag nieuwe klanten en wie al klant is, wilt Essent graag behouden. Daarom ben je bij Essent verzekerd van scherpe energietarieven.

Stroom & Gas tarieven

Essent biedt je 2 standaard stroom- en gasproducten: ZekerheidsGarantie (vast leveringstarief) of Variabel (maandelijks opzegbaar).

Alle stroom van Essent is groen en wordt volledig opgewekt door windmolens. Extra duurzaam bezig zijn? Kies dan voor DubbelGroen: het groenste gas en 100% Nederlandse WindStroom.

 • ZekerheidsGarantie Groene Stroom & Gas
 • ZekerheidsGarantie DubbelGroen WindStroom & Gas
 • Variabel Groene Stroom & Gas
 • Variabel DubbelGroen WindStroom & Gas
 • Variabel Modelcontract Elektriciteit & Gas

Hieronder staat een overzicht van Essent vaste en/of variabele opbouw van Stroom & Gas van Essent.

Energiebelasting

De overheid stelt de energiebelasting vast. Wat u uiteindelijk moet betalen, hangt af van uw energieverbruik. Hoe meer u verbruikt, hoe meer belasting u betaalt. Essent brengt dit bedrag bij u in rekening en draagt het later weer af aan de overheid. Met de energiebelasting wil de regering u stimuleren om meer energie te besparen.

De vermindering energiebelasting is van toepassing voor elektriciteitsaansluitingen van onroerende zaken die een verblijfsfunctie hebben, zoals een woning, fabriek of kantoor. De verlaagde vermindering energiebelasting voor elektriciteitsaansluitingen van onroerende zaken die geen verblijfsfunctie hebben is per januari 2015 beëindigd.

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie

De opslag duurzame energie- en klimaattransitie is afhankelijk van de hoogte van uw energieverbruik. Deze belasting wordt door de overheid vastgesteld. Essent brengt deze belasting bij u in rekening en draagt het weer af aan de overheid. De opslag duurzame energie- en klimaattransitie wordt als aparte belasting geheven om u inzicht te geven in welk bedrag u betaalt voor de stimulering van duurzame energie door de overheid.

Netbeheerkosten

De netbeheerder brengt netbeheerkosten voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van het netwerk in rekening.

U ontvangt altijd een rekening waarop u uw leveringstarieven en netbeheerkosten overzichtelijk terugvindt. Essent betaalt vervolgens uw netbeheerkosten weer aan de netbeheerder.

De leverings- en netbeheerkosten zijn gebaseerd op: enkeltarief voor elektriciteit, een elektriciteitsaansluiting t/m 3 x 25 A van een object met een verblijfsfunctie, regio 4 voor gas, een standaard jaarverbruik gas tussen 500 en 4.000 m3. De daadwerkelijke leverings- en netbeheerkosten kunnen dus afwijken. 

Kies het energietarief dat bij je past

Met de postcodecheck zie je snel en eenvoudig hoe energietarieven van Essent in jouw situatie uitpakken. Je kunt kiezen tussen variabele tarieven of tarieven die gedurende een afgesproken periode vastliggen.

Zet je leveringstarief vast voor 1, 3 of 5 jaar met Groene Stroom & Gas ZekerheidsGarantie. Je hebt dan geen last van prijsstijgingen. Met Groene Stroom & Gas Variabel kies je voor een flexibel stroomcontract dat maandelijks opzegbaar is.

Voor contracten met variabele tarieven stelt Essent het energietarief ongeveer twee keer per jaar bij op basis van de ontwikkelingen in de energiemarkt.

Welke contractvorm je ook kiest, de tarieven van Essent zijn altijd scherp. Wil je weten wat je bij het huidige tarief per maand gaat betalen? Je komt erachter door de postcodecheck in te vullen.

Energie besparen via Essent
Maak van je huis een heerlijk thuis

Energie besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen

Energie besparen met je eigen dak? Het kan met zonnepanelen. Niet alleen kostenbesparend, ook beter voor het milieu. Een slimme investering met een hoog rendement. En wist je dat je zonnepanelen ook kunt huren?

Isolatie

Isolatie

Isolatie is een logische eerste stap naar een energiezuinige woning. Je kunt makkelijk tot wel 30% op je stookkosten besparen. Essent helpt je graag op weg met spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie.

Plus Je Huis

PlusJeHuis

Met de gratis adviesscan PlusJeHuis van Essent ontdek je eenvoudig hoe jouw huis energiezuiniger wordt. Met een op maat gemaakt overzicht van de kosten en de besparing op je energierekening.

Service onderhoud

Service & onderhoud

Met de abonnementen van Essent op service en onderhoud voor de cv-ketel blijft je installatie in topconditie. Sluit je liever geen abonnement af? Kies dan voor eenmalig cv-ketel onderhoud. 

Meer over service & onderhoud

Verwarming

Verwarming

Essent biedt voor ieder huis passende verwarmingsoplossingen. Bijvoorbeeld warmtepompen en cv-ketels, maar ook boilers en geisers. Zo geniet je altijd van een warme woning.

SmartHome

Smart Home

Smart Home oplossingen maken je huis helemaal slim. De apparaten doen het werk. Je bedient ze gemakkelijk op afstand via een app. Bijvoorbeeld de slimme verlichting of de slimme thermostaat. Handig! 

Ventilatie

Ventilatie

Een goed geventileerde woning is belangrijk voor je gezondheid. Reinig of vervang je ventilatiesysteem daarom op tijd. Zo geniet je van frisse, schone lucht in huis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.