Minder.nl enregie voor MKB/ZZP en Grootzakelijke.

1038 x 576 minder.nl zakelijke energie vergelijker

Hoe is Minder.nl ontstaan?

Minder.nl is in 2014 opgericht en is de eerste onafhankelijke online zakelijke energievergelijker in Nederland.

De initiatiefnemers achter Minder.nl merkten dat er behoefte is bij zakelijke klanten om op simpele wijze energie te kunnen vergelijken. En vervolgens direct een contract te kunnen afsluiten. Het aantoonbare succes van online energie vergelijken op de consumentenmarkt geeft het vertrouwen. Zo is dit concept ook zeer goed zal werken voor zakelijke energieklanten. Online energie vergelijken bij Minder.nl is namelijk een stuk eenvoudiger én goedkoper dan elke energieleverancier apart benaderen voor de beste deal . Ook is het aanbod op Minder.nl is veel scherper dan de (generieke) aanbiedingen van zakelijke energie collectieven. Minder.nl belooft de zakelijke klant: minder betalen en minder moeite voor een energiecontract.

De eigenaren van Minder.nl hebben gezamenlijk al meer dan dertig jaar ervaring binnen de zakelijke energiemarkt en online energievergelijking.

Dit is Minder.nl

Minder.nl is een initiatief van twee energiekenners: Rob Leek, Arno Feenstra (beiden reeds ruim 15 jaar actief in de energiemarkt) en Isatis Energy Comparison. Samen hebben zij de handen ineen geslagen om het voor bedrijven en ondernemers op simpele wijze mogelijk te maken het scherpste energiecontract uit te de markt te verkrijgen.

Vele gesprekken met bedrijven, ondernemers en inkopers leerde Rob Leek en Arno Feenstra dat het vergelijken van zakelijke energiecontracten lastig is en (te) veel tijd en moeite kost. Met Minder.nl kan dat anders kan. Minder.nl zal ervoor zorgen dat je op simpele wijze het aanbod van leveranciers kunt vergelijken, waarna je direct het scherpste energiecontract kunt afsluiten.

Belangrijk om te vermelden: Minder.nl is een 100% onafhankelijke energie vergelijker.

Minder.nl laat jouw bedrijf minder betalen voor energie

Op de energie vergelijker van Minder.nl zullen leveranciers het scherpste contractaanbiedingen tonen, die direct via de website van Minder.nl zijn af te sluiten. Met Minder.nl is het opvragen van offertes en onderhandelen niet meer nodig. Je krijgt direct het scherpste aanbod.

Wat ook nog eens minder moeite kost

In een paar kliks heb je een vergelijkingsoverzicht van alle energie aanbiedingen. Deze contracten zijn op simpele wijze te vergelijken. Je kunt het contract op maat maken en deze ook direct afsluiten via de website van Minder.nl.

Het beste energiecontract voor jouw bedrijf is de passie van Minder.nl

Deze energievergelijker van zakelijke energiecontracten geloofd erin dat zij voor elk bedrijf en elke ondernemer het beste energiecontract kunnen regelen. Dit zien zij dan ook als hun (top)sport. Met de kennis, ervaring maar vooral hun passie om het goed te regelen voor klanten van Minder.nl, willen zij ook voor jouw bedrijf het verschil maken.

Minder.nl staat voor je klaar.

Dagelijks werkt Minder.nl met een team van energie-experts, software developers, online marketingspecialisten en klantenservicemedewerkers om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Ervaar zelf de voordelen van Minder.nl en start direct met vergelijken. Heb je vragen of wilt je een advies op maat, neemt dan vooral direct contact met Minder.nl op. Zij staan graag voor je klaar. Uiteraard ook in de weekend- en avonduren.

MKB en ZZP zakelijke kleinverbruik

MKB & ZZP

Je bent MKB & ZZP klant (een zakelijk kleinverbruiker) als:

 • Als er energie in rekening wordt gebracht met een maandelijks termijnbedrag en een jaarnota
 • Je één factuur ontvangt van uw leverancier voor zowel levering- als netbeheerkosten
 • Je een elektriciteitsaansluiting heeft die kleiner is dan of gelijk aan 3 x 80 Ampère (tot 100.000 KWh). Een gasaansluiting heeft die kleiner is dan 40 m3 per uur (t/m G25)

Ga naar MKB & ZZP vergelijker

550 x 234 grootzakelijk-vergelijken

Grootzakelijk

Je bent grootzakelijke klant (een zakelijk grootverbruiker) als:

 • Is jouw energie maandelijks wordt afgerekend op basis van uw werkelijk verbruik
 • Je twee aparte facturen ontvangt: één voor energielevering en één voor netbeheer
 • Je een elektriciteitsaansluiting heeft die groter is dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KWh). Een gasaansluiting heeft vanaf 40 m3 per uur (≥G40)

Ga naar Grootzakelijke vergelijker

Energie zakelijk voor jouw bedrijf?

Op zoek naar zakelijke energie? Is jouw bedrijf al tijden lang klant bij dezelfde energieleverancier? Dan is de kans groot dat een overstap naar een andere energieleverancier een grote besparing oplevert. Regelmatig energie vergelijken hoort bij een gezonde bedrijfsvoering. Als kleinzakelijk energieverbruiker kan een overstap tot €750 per jaar opleveren. Voor grootzakelijk verbruikers kan dit zelfs oplopen tot €6.000. Het is dus zonde hier niet jaarlijks tien minuten naar te kijken.

Hoe werkt zakelijke energie vergelijken?

Het vergelijken van zakelijke energiecontracten via Minder.nl is eenvoudig. Het enige wat je erbij moet pakken is je elektriciteits- en gasverbruik. Heb je dit niet bij de hand? Geef dan in de vergelijker aan voor welk soort bedrijf je een energiecontract zoekt:

 • ZZP
 • Eenmanszaak
 • Winkel
 • Kantoorpand
 • Industrieel

De energievergelijker van Minder.nl zet het aanbod voor je op een rij. Vergelijk direct jouw aanbod!

Kies je voor zakelijke energie of particuliere energie? Afhankelijk van het gebruik van je bedrijfspand kies je voor zakelijke energie of particuliere energie.

De voor- en nadelen van zakelijke energie

Voordelen

 • Maatwerk mogelijk;
 • Hoog niveau van service;
 • Advies voor ondernemers.

Nadelen

 • Er is geen maximumbedragen voor de opzegvergoeding;
 • Geen verbod op stilzwijgende verlenging contract;
 • Geen 14 dagen bedenktijd.

Vergelijk het aanbod van energieleveranciers

Bedrijfspand zonder zakelijke bestemming

Veel ZZP’ers werken vanuit huis. In dat geval mag je zelf kiezen of je energie afneemt als zakelijk gebruiker of als particuliere gebruiker. Wij raden je aan zowel een particuliere vergelijking te maken als een zakelijke vergelijking. Particuliere energie is in de meeste gevallen voordeliger, omdat je bij een overstap vaak een welkomstkorting ontvangt. Een ander voordeel van particuliere energie is dat je beter beschermd bent. Zo heb je 14 dagen bedenktijd, een maximale opzegvergoeding en geldt er een verbod op stilzwijgende verlenging. Zakelijk gebruikers maken geen aanspraak op deze regels.

De voordelen van Minder.nl

Scherp energietarief

Voor energie wil je als ondernemer niet te veel betalen én er zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Minder.nl begrijpt dit maar al te goed. Daarom regel je via Minder.nl in een mum van tijd het energiecontract met scherpe zakelijke energietarieven. Hoe weet je nu of uw keuze het voordeligst is? Doordat niet één, maar iedere zakelijke energieleverancier zijn scherpste energiecontracten op de energie vergelijker van Minder.nl toont. Op deze manier besparen inmiddels al duizenden ondernemers flink op de energiekosten.

Wil je ook besparen? Begin dan vandaag nog met zakelijke energietarieven vergelijken en vraag het beste aanbod direct online aan. Of schakel de zakelijke energiespecialisten in. Zij zoeken graag de beste deal voor jouw bedrijfssituatie uit. Of je nu op zoek bent naar mkb energie of grootzakelijk energie; bij Minder.nl regel je snel en moeiteloos het scherpste energiecontract.

Moeiteloos besparen

Als ondernemer heb jeu vaak geen tijd voor de inkoop van energie. Minder.nl bespaart je deze tijd. Zij zorgen er namelijk voor dat je eenvoudig en snel een nieuw zakelijk energiecontract heeft. In een duidelijk overzicht toont Minder.nl je het aanbod van alle zakelijke energieleveranciers. Het meest scherpe aanbod staat op nummer één. Bovendien houd Minder.nl rekening met de wensen en voorkeuren. Heb je een beslissing gemaakt? Het energiecontract van jouw keuze vraagt je direct via Minder.nl aan.

Energievergelijker Minder.nl werkt professioneel samen met de volgende energieleveranciers in hun energievergelijker.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo essent

Essent

Essent is een van de grootste energieleveranciers van Nederland. Zij hebben energiecontracten voor zowel ZZP’ers, MKB’ers als voor grootzakelijke klanten. Kom meer te weten over Essent zakelijk.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo vattenfall

Vattenfall (voorheen Nuon)

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, gas en duurzame oplossingen voor ondernemend Nederland. Vattenfall staat voor betrouwbaar, betaalbaar en zo duurzaam mogelijk. Lees meer over Vattenfall zakelijk.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo eneco

Eneco

De missie van energieleverancier Eneco is om iedereen van duurzame energie te voorzien. Zij hebben zakelijke energiecontracten voor zowel zakelijk klein- als grootverbruikers. Lees meer over zakelijke energie van Eneco.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo e.on

E.ON

E.ON is een van de grootste nutsbedrijven ter wereld, met sterke marktposities in de Europese gas- en elektriciteitsmarkt. Meer informatie over E.ON zakelijk.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo green choice

Greenchoice

Greenchoice is in 2001 opgericht en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Energie geleverd door Greenchoice is duurzaam en dichtbij opgewekt. Kom meer te weten over zakelijke energie van Greenchoice.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo nle

Nederlandse Energie Maatschappij

De zakelijke tak van de Nederlandse Energie Maatschappij (opgericht in 2012) richt zich voornamelijk op bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Lees meer over NLE zakelijk.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo engie

ENGIE

ENGIE is een Franse multinational. Het is het grootste nutsbedrijf ter wereld dat zich richt op positieve energie. Lees alles over zakelijke energie van ENGIE.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo gazprom energy

Gazprom Energy

Gazprom Energy is specialist in zakelijke energie met de focus op een uitstekende klantenservice en scherpe tarieven. Lees meer over zakelijke energie van Gazprom Energy.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo anode energie

Anode Energie

Anode Energie is een zelfstandige Nederlandse energieleverancier. Daarnaast bedient Anode Energie tevens de markten in België, Duitsland en Luxemburg. Lees meer over Anode Energie zakelijk.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo dvep energie

De Vrije Energie Producent (DVEP Energie)

De Vrije Energie Producent is een energieleverancier die alle diensten in eigen beheer heeft, van inkoop energie tot en met het daadwerkelijk leveren van elektriciteit en gas. Lees meer over zakelijke energie van De Vrije Energie Producent.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo de groene stroomfabriek

De Groene Stroomfabriek

De Groene Stroomfabriek is een jonge zakelijke energieleverancier met focus op het lokaal bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Lees meer over zakelijke energie van De Groene Stroomfabriek

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo innova energie

Innova Energie

Innova Energie is in 2010 gestart met het leveren van energie. Klanten van Innova Energie zijn gegarandeerd van 100% groene stroom. Lees meer over Innova Energie

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo nedergie

Nedergie

Nedergie is een Nederlandse energieleverancier, opgericht in 2014. Nedergie heeft de missie om energie transparant, verantwoordelijk en goedkoop bij de klant te krijgen. Lees meer over Nedergie.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo qwint energie

Qwint

Qwint is een energieleverancier van Nederlandse bodem en verzorgt voor uw onderneming de levering van 100% duurzame elektriciteit en gas. Lees alles over zakelijke energie van Qwint.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo sepa green

Sepa green

Sepa green levert sinds 2012 stroom, gas en duurzame energie-oplossingen aan de Nederlandse zakelijke energiemarkt. Kom meer te weten over Sepa green.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo main energie

Main Energie

Main Energie is al meer dan 10 jaar de energieleverancier voor de zakelijke markt. Lees alles over Main Energie.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo nieuwe stroom

NieuweStroom

NieuweStoom levert energie aan klein- en grootzakelijke klanten. Zij zijn sinds 2012 actief. Lees meer over NieuweStroom.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo holland energie

Nieuw-Hollands Energiebedrijf

Deze energieleverancier levert energie aan de zakelijke markt (ZZP, MKB en grootzakelijk). Lees meer over Nieuw-Hollands Energiebedrijf.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo scholt energy control

Scholt Energy Control

Scholt Energy Control levert al sinds 2005 energie aan de zakelijke markt. Lees meer over Scholt Energy Control.

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo delta energie

Budget Energie

Budget Energie is een online energieleverancier die eind 2011 is opgericht. Ze leveren alleen groene stroom. Lees meer over zakelijke energie van Budget Energie

logo 300 x 250 zakelijk minder.nl energie logo delta energie

DELTA

Budget DELTA is een zakelijke energieleverancier gevestigd in Zeeland en sinds 1919 actief op de energiemarkt. Lees meer over zakelijke energie van DELTA

Producten van Minder.nl

Ben ik Kleinzakelijk (ZZP & MKB) of Grootzakelijk?

Voordat jr begint met energie vergelijken zakelijk is het handig als je weet of je onder Kleinzakelijk (ZZP & MKB) valt of Grootzakelijk. Per doelgroep hanteren zakelijke energieleveranciers bepaalde criteria.

Voordelen energie zakelijk vergelijken

Iedere ondernemer die een energiecontract nodig heeft doet zijn voordeel met zakelijke energie vergelijken. Je hoeft immers zelf niet te onderhandelen met de energieleverancier over de prijs; dit doet Minder.nl voor je. Daarnaast heeft een zakelijke energievergelijker meer voordelen:

 • Energieleveranciers bieden hun scherpste zakelijke energietarieven aan via Minder.nl
 • Het beste aanbod van alle energieleveranciers wordt direct online met elkaar vergeleken; je hoeft niet meer op offertes te wachten
 • Je hebt binnen 2 minuten een helder vergelijkingsoverzicht van de voordeligste energiecontracten die bij jouw bedrijfssituatie passen.

Vergelijk zakelijke energie 

Wanneer ben je een Grootzakelijke energieverbuiker

Jouw aansluitcapaciteit van je energiemeter bepaalt of je een Grootzakelijke energieverbruiker bent. Bij grootzakelijk heeft deze de volgende kenmerken:

 • Stroom: de capaciteit van ten minste één aansluiting moet groter zijn dan 3×80 Ampère
 • Gas: een aansluiting groter dan 40 m³/ uur, (>G40)

Er zijn nog drie kenmerken waaraan je kunt zien of je een grootverbruiker bent:

 • Maandelijks betaalt u een factuur op basis van het werkelijke energieverbruik
 • Je ontvangt twee facturen: van de netbeheerder en van de energieleverancier
 • Je bent verplicht om zelf de meetinrichting te regelen en de bijbehorende meetdiensten

Herkenbaar? Dan val je onder Grootzakelijk!

 Vergelijk grootzakelijke energie 

1600x400_zonnepanelen-zon

Investeer in zonnepanelen en verlaag jouw energierekening

De kwaliteit en opwek van zonnepanelen is beter dan ooit en de investeringskosten daalden drastisch. Zonnepanelen zijn dus een slimme investering! Zowel zakelijk als privé.

 • Realiseer nu een rendement van 10-20%
 • Verduurzaam en bespaar direct op energiekosten
 • Helder advies & ondersteuning bij subsidies en fiscale regelingen 

Vergelijk A-merk zonnepanelen

Welke type zonnepanelen zijn het meest geschikt voor joúw situatie? Ontvang nu de offerte met een vergelijking van de best presterende zonnepanelen. Waar rekening mee houden:

 • De verschillende A-merken (o.a. LG, AEG en Q-cells)
 • Jouw (dak)situatie – Zijn er obstakels?
 • De investeringskosten en de terugverdientijd
 • Het rendement dat je voor ogen heeft

Vraag vandaag nog vrijblijvend uw offerte aan. 

Mijn offerte aanvragen > 

Zonnepanelen verdienen zichzelf altijd terug

“Investeren in zonnepanelen is een bewezen rendabele investering. Met de huidige subsidies en fiscale regelingen heb je de investering binnen afzienbare tijd terugverdiend.”

 • Binnen 6 tot 7 jaar is uw investering terugverdiend
 • Uw zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee
 • Dus na 7 jaar profiteert u zeker 18 jaar lang van gratis stroom

Offerte aanvragen 

Zakelijk of privé zonnepanelen aanschaffen?

Je hebt de keuze om zonnepanelen zakelijk of privé aan te schaffen als je een eenmanszaak hebt, vennoot bent in een V.O.F. of maat in een maatschap. Daarnaast moet de opgewekte stroom voor minimaal 10 procent zakelijk gebruiken. Haal je die 10 procent niet? Dan mag je de zonnepanelen alleen privé aanschaffen. Over het algemeen is het financieel gunstiger om zonnepanelen zakelijk aan te schaffen vanwege de belastingaftrek op zonnepanelen.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Met de hoeveelheid zonnestroom die je met onze panelen opwekt, heb je binnen 6 tot 7 jaar uw investering terugverdiend. Daarna gebruik je in feite gratis stroom. Omdat iedere kWh stroom die de zonnepanelen opwekken direct ingezet kan worden voor de woning of bedrijf. Dit kan voor een flink aantal jaren. De zonnepanelen van Minder.nl gaan namelijk tot wel 25 jaar mee. Dus dit betekent 18 jaar lang winst maken op jouw zonnestroom!

Wat kosten zonnepanelen?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Maar als er dan toch iets over moeten zeggen, dan is met name het type zonnepaneel bepalend voor de kosten. Vaak geldt: hoe hoger het vermogen (wattpiek) van de zonnepanelen, hoe hoger de investering. Daarnaast spelen mogelijke obstakels op het dak ook mee in de kosten. Denk aan schaduw of een dakkapel. In deze gevallen is meestal een wat duurdere omvormer geschikt voor de installatie. Kortom, van tevoren is een goede kosteninschatting lastig te maken. Daarom ontvang je via Minder.nl altijd een vrijblijvende en duidelijke offerte.

Welke subsidie is er voor zonnepanelen?

De SDE++ subsidie is er voor de installatie van zakelijke zonnepanelen. Het is een subsidie voor bedrijven die duurzame energie willen produceren. Per jaar is er eenmalig, in december, een aanvraagronde. De SDE++ heeft twee belangrijke voorwaarden:

 • Een stroomaansluiting groter dan 3X80 Àmpere
 • Een zonnepaneleninstallatie van meer dan 15.000 Wattpiek. Grofweg komt dit neer op 50+ panelen 

Voor kleinzakelijke ondernemers is er de ISDE subsidie. Deze geldt onder andere voor MKB-bedrijven, VVE’s en verenigingen.

Welke fiscale regelingen kan ik toepassen? 

 1. Energie -investeringsaftrek (EIA)
 2. De Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)
 3. Milieu-investeringsaftrek (MIA)
 4. De Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL)

Met bovenstaande regelingen kan je bijvoorbeeld investeringen aftrekken van de winst. Uiteraard mits je aan de voorwaarden voldoet. Meer weten? De specialisten van Minder.nl leggen dit graag uit voor welke regelingen je in aanmerking komt.

020 – 2900 900 | Info@minder.nl

Hoe werkt salderen?

De stroom die je zelf opwekt en teruglevert op het energienet mag in mindering brengen op de stroom die je afneemt van het energienet. Afname en teruglevering worden dus tegen elkaar weggestreept. Je ontvangt een terugleververgoeding als je meer teruglevert dan verbruikt. De salderingsregeling geldt alleen voor particuliere en kleinzakelijke stroomverbruikers. Grootverbruik krijgt een terugleververgoeding en kan niet salderen.

De huidige salderingsregeling geldt tot 2023. Daarna wordt deze regeling tot 2031 langzaam afgebouwd.

Plaatsing, installatie en aansluiting door ervaren monteurs

De zonnepanelen worden geplaatst door gecertificeerde monteurs met jarenlange ervaring in het plaatsen van zonnepanelen. Bovendien krijg je op de producten en werkzaamheden minimaal 10 jaar garantie.  

 • Al 2500+ zonne-installaties verzorgd
 • 8.4 is de gemiddelde klantenwaardering voor de service
 • 95% is zeer tevreden over de installatie en beveelt ons aan
800 x 480 ziggo zakelijk

Bespaar op Ziggo Zakelijk: internet, telefonie & tv

Profiteer van de volgende voordelen exclusief via Minder.nl:

 • Het snelste internet tegen het scherpste tarief
 • 12 maanden gratis HBO Movies & Series XL of Ziggo sport
 • Gratis installatie en overstapservice en 100% gegarandeerd bereik

Vergelijk en bestel 

Ontdek de voordelen via Minder.nl

Minder.nl helpt besparen op alle zakelijke vaste lasten! Naast de exclusieve energie-aanbiedingen van Minder.nl, heeft Minder.nl nu ook een exclusief Ziggo-aanbod voor zakelijk internet. 

De voordelen voor jouw:

 • Razendsnel zakelijk internet: voor 97% bestaande uit het snelle glasvezel
 • Internetten met snelheden tot wel 600 Mbit/s
 • Een internetprovider die is verkozen tot beste internetaanbieder van Nederland

Zakelijk Internet Start

320 x 411 ziggo zakelijk internet start

42,-

1 maand gratis


 • Download 60 Mbit/s
 • Upload 10 Mbit/s
 • Gratis internetbeveiliging
 • Gratis monteur
 • Wifibooster gratis in bruikleen
 • Online TV kijken met Ziggo GO
 • Gegarandeerd goede wifi met Wifi Power Promise
 • Een jaar lang gratis het beste van HBO

Kies dit pakket

Zakelijk Internet Complete

320 x 411 ziggo zakelijk internet complete

49,50

Nu tot 5 maanden gratis


 • Download 300 Mbit/s
 • Upload 40 Mbit/s
 • Gratis internetbeveiliging
 • Gratis monteur
 • Wifibooster gratis in bruikleen
 • Online TV kijken met Ziggo GO
 • Gegarandeerd goede wifi met Wifi Power Promise
 • Een jaar lang gratis het beste van HBO

Kies dit pakket 

Zakelijk Internet Max

320 x 411 ziggo zakelijk internet max

65,-

Nu tot 5 maanden gratis


 • Download 600 Mbit/s
 • Upload 50 Mbit/s
 • Gratis internetbeveiliging
 • Gratis monteur
 • Wifibooster gratis in bruikleen
 • Online TV kijken met Ziggo GO
 • Gegarandeerd goede wifi met Wifi Power Promise
 • Een jaar lang gratis het beste van HBO

Kies dit pakket 

Profiteer van nóg meer voordeel! Combineer Ziggo met Vodafone

De extra voordelen

 • € 4,13 korting p.m. op uw zakelijke Vodafone abonnement
 • Je mobiele internetbundel wordt iedere maand verdubbeld
 • Gratis veilig online pakket
 • Een extra TV-pakket naar keuze cadeau

97% via glasvezel bij Ziggo

Voor snel zakelijk internet wordt glasvezel vaak genoemd als oplossing. Alleen is dit nog niet voor ieder pand in Nederland beschikbaar. Daarom haalt Ziggo alles uit de kast om alsnog van de internetsnelheden te voorzien die bij glasvezel horen.

 • Met Ziggo bestaat 97 procent van jouw aansluiting uit glasvezel en 3 procent uit een coax-kabel.
 • Daarmee haal je met gemak downloadsnelheden van 600 Mbit/s. 
 • Met deze oplossing heb je de snelheid van glasvezel én het gemak van een coax-aansluiting.

Hoe werkt dit precies?

Onder de grond wordt het internet van Ziggo getransporteerd over het glasvezelnetwerk. Tot aan het bekende grijze kastje op straat. Vanaf daar wordt de laatste 3 procent van de internetverbinding over de standaard coax-kabel getransporteerd naar jouw aansluiting. Zo garandeert Ziggo stabiel en snel internet met downloadsnelheden tot 600 Mbit/s. 

Vergelijk en bestel 

Waarom Televisie van Ziggo via Minder.nl

Minder.nl helpt je besparen op al jouw zakelijke vaste lasten! Naast exclusieve energie-aanbiedingen heeft Minder.nl nu ook een exclusief Ziggo-aanbod voor zakelijk internet met televisie. 

De voordelen voor u bij Televisie en Internet van Ziggo Zakelijk:

 • Inclusief Mediabox Next
 • Supersnel zakelijk internet voor een goede prijs
 • Toegang tot de beste HBO films en series

P.S. Wist u dat Ziggo is uitgeroepen tot beste internetaanbieder 2018/2019 van Nederland?

680 x 350 Televisie van Ziggo Zakelijk

Televisie van Ziggo Zakelijk

Je krijgt niet zomaar televisie met Ziggo Zakelijk. Je geniet van exclusieve extra’s.

680 x 350 Kijk waar u wilt met de GO app

Kijk waar u wilt met de GO app

Bekijk uw favoriete programma’s waar u maar wilt. Want met de Ziggo GO app heeft u overal televisie. Exclusief toegang tot series die Netflix niet aanbiedt. Zoals Game of Thrones en True Detective.

680 x 350 Exclusieve HBO content F1 en voetbal met Ziggo Sport

Exclusieve HBO content F1 en voetbal met Ziggo Sport

Sportliefhebber? Met Ziggo krijgt u er Formule 1 en voetbal gratis bij.

Voeg tv toe aan je zakelijke pakket

TV Start

500 x 642 ziggo zakelijk tv start

V.a. € 7

Nu met 1 jaar gratis Movies & Series XL


 • 80+ tv-zenders
 • Mediabox XL
 • Gratis Ziggo Sport
 • Overal tv met Ziggo GO
 • Verderkijken op elk scherm
 • Je eigen kijkprofiel
 • Uitgebreid terugkijken


Kies dit pakket 

TV Complete Next

500 x 642 ziggo zakelijk tv complete

V.a. € 15

Nu met 1 jaar gratis Movies & Series XL


 • 80+ tv-zenders
 • Mediabox Next (4K)
 • Gratis Ziggo Sport
 • Overal tv met Ziggo GO
 • Verderkijken op elk scherm
 • Je eigen kijkprofiel
 • Uitgebreid terugkijken
 • Voice Control
 • Het Extra Movies & Series tv-pakket
 • Opnemen & live-tv pauzeren


Kies dit pakket 

Je ontvangt de Mediabox Next

Met de Mediabox Next wordt tv-kijken een nog persoonlijkere ervaring! Want iedereen krijgt zijn eigen kijkersprofiel. Standaard is de Mediabox Next inbegrepen bij Televisie & Zakelijk Internet vanaf 300 Mbit/s. 

Wat kan met de Mediabox Next:

 • Pauzeer op het ene scherm en kijk verder op het andere scherm
 • Praat via de afstandsbediening met uw mediabox
 • Bekijk programma’s in haarscherpe 4K-beeldkwaliteit
 • Kijk programma’s tot 7 dagen gratis terug
 • Neem tot 400 uur aan programma’s tegelijk op
 • Pauzeer live televisie met uw afstandsbediening
 • Opnames vanaf afstand bedienen

Waarom Zakelijke telefonie van Ziggo

Met Zakelijke Telefonie van Ziggo ben je altijd goed bereikbaar, bel je voor een vast laag tarief en tussendoor pas eenvoudig het abonnement aan op jouw specifieke wensen. Telefonie is uitsluitend te combineren met Zakelijk Internet.
Stel jouw telefoonpakket samen 

Combineer Zakelijk Bellen met Zakelijk Internet. En ontvang nu tot 5 maanden gratis Vast bellen

Altijd bereikbaar met jouw vaste telefoonlijn

Voor € 2,50 p.m.

 • Standaard de belangrijkste functionaliteiten: Met voicemail, doorschakelen en wisselgesprekken.
 • Onbeperkt bellen: Mogelijkheid tot onbeperkt bellen voor een vast bedrag per maand
 • Een extra nummer mogelijk: Voor slechts €5,- p.m.

Kies Vast Bellen 

200 x 200 ziggo zakelijk bereikbaar

Altijd goed bereikbaar

Zowel via internet bellen als met een vaste lijn. Via Ziggo bereiken klanten u optimaal en andersom

200 x 200 ziggo zakelijk nummerbehoud

Met nummerbehoud

Wilt u geen nieuw telefoonnummer? Geen probleem. Uw huidige nummer kunt u gewoon blijven gebruiken.

200 x 200 ziggo zakelijk extra voordelen

Extra zakelijke voordelen

De zakelijke klantenservice is ook ’s avonds bereikbaar, u mag btw aftrekken en storingen worden binnen 16 uur opgelost.

Energieverbruik kantoor aan huis

Veel ZZP’ers of kleine bedrijven hebben een kantoor aan huis. Dit scheelt een hoop reiskosten, huur en ook wat betreft de energierekening bespaart je op de kosten. Minder.nl denkt graag met je mee. Hier wordt uitgelegd wanneer je kunt kiezen voor een MKB/ZZP-contract en wanneer een grootzakelijk energiecontract voordeliger is. Daarnaast geven we inzicht in de mogelijkheden om  energiekosten af te trekken van de belasting.

Energie vergelijken MKB/ZZP

Hoeveel verbruik je?

Als ZZP’er of klein bedrijf met een beperkt aantal medewerkers, zijn de energiekosten vaak niet al te hoog. Wat huishoudelijke apparatuur, als een koffiezetapparaat en een vaatwasser en natuurlijk computers en printers. Echter, sommige kleinere bedrijven verbruiken meer energie, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van apparaten en machines. Denk aan een kleine drukkerij aan huis of de werkplaats van een meubelmaker. Maar wanneer ben je geen kleinverbruiker meer? De richtlijnen hieronder zijn een goede inschatting:

 •          Tot 10.000 kWh en 5.000 m3 – kleinverbruiker (bijv.: bureau met laptop)
 •          Boven de 10.000 kWh en 5.000 m3 – grootverbruiker   (bijv.: kantoor met grote printers, servers etc.)

ZZP altijd 14 dagen bedenktijd

Als ZZP’er heb je nu net zulke goede bescherming bij je energiecontract als iedereen met een consumenten energiecontract.

 • Altijd 14 dagen bedenktijd
 • De leverancier mag een maximaal bedrag aan opzegvergoeding vragen bij vroegtijdig overstappen

Je hebt dus 14 dagen bedenktijd nadat het zakelijk energiecontract van de energieleverancier hebt ontvangen. In die 14 dagen mag er kosteloos terugkomen op het besluit. Ook zijn er nu grenzen gesteld aan de boetes die energieleveranciers mogen opleggen als er ver voor de einddatum van het energiecontract overstapt naar een andere energieleverancier. Loopt jouw contract bijvoorbeeld nog een jaar en wordt je toch klant bij een andere energieleverancier, dan betaal je maximaal 100 euro voor de opzegvergoeding (voor gas en stroom worden de opzegboetes apart berekend). Voorheen was dit een percentage van het bedrag dat je nog verschuldigd bent aan de energieleverancier. 

Enige voorwaarde voor deze bescherming is dat het leveringsadres in het Kadaster geregistreerd staat als woonfunctie. Bij de meeste ZZP’ers zal dit zo zijn.           

Fiscale aspecten energiecontract

Als je een kantoor aan huis hebt, zijn er aantrekkelijke fiscale voordelen voor het energiecontract. Maar wanneer ziet de belasting jouw werkruimte als een zelfstandig kantoor? Er zijn een aantal punten waar de ruimte aan moet voldoen, te weten:

 •          De ruimte moet een eigen ingang hebben.
 •          Het kantoor aan huis moet eigen sanitaire voorzieningen hebben.

Een bureau in de woonkamer of een werkplek op zolder worden door de belastingdienst dus niet gezien als zelfstandige kantoorruimten.

BTW

Niet alle BTW over de energiekosten kan worden afgetrokken. Het gaat om het deel van de energienota dat het gevolg is van zakelijk verbruik. Met de oppervlaktemethode wordt berekend welk deel van de BTW je kan aftrekken. Om deze meting uit te kunnen voeren, zijn de volgende gegevens nodig:

 •          De totale energiekosten.
 •          Vloeroppervlak van de werkruimte in vierkante meters.
 •          Vloeroppervlak van de woning in vierkante meters.

Vervolgens wordt de volgende formule toegepast:

vloeroppervlak werkruimte / vloeroppervlak woning totale energiekosten.

Voorbeeld oppervlaktemethode:

De vloeroppervlakte van de werkruimte is 20 vierkante meter. De totale woning is 100 vierkante meter. De totale energiekosten waren € 1000,-. Als de formule ingevuld wordt, ziet die er als volgt uit: 20 / 100 x € 1000,- = € 200,-. De BTW die over deze € 200 hebt betaald, is als volgt te berekenen: 200 x 0,21. Dit is een bedrag van € 42,-. Dit bedrag kun je aftrekken van de BTW-aangifte.

Fiscale winst

Ook over de fiscale winst zijn energiekosten aftrekken. Apparaten en machines met hoog energieverbruik komen hiervoor in aanmerking. Om gebruik te maken van deze regeling moeten de apparaten en machines wel op de ondernemingsbalans staan. Om deze aftrek van de fiscale winst uit te rekenen, wordt gebruik gemaakt van de volgende formule:

aantal watt van apparaat x aantal uur dat apparaat aan staat per dag x aantal dagen dat apparaat aan staat) / 1000 x tarief dat u per kilowattuur betaald

Rekenvoorbeeld

Een laptop heeft een vermogen van 65 watt. Gemiddeld staat deze zo’n 8 uur per dag, 5 dagen in de week aan. In totaal neem je zo’n 4 weken vakantie. De formule is dan als volgt: (65 x 8 x 250)/1000 x 0,21 = €27,30. Een laptop kost dus aan energie €27,30. Dit is af te trekken van de fiscale winst, als de laptop op de ondernemingsbalans staat. 

Energieverbruik kantoor

De energienota is een flinke kostenpost voor een kantoor. Uiteraard zijn het essentiële uitgaven en daarom helpt Minder.nl je aan het meest voordelige energiecontract voor de bedrijfsruimte. Om een beeld te krijgen van welk contact het beste past bij jouw situatie, is het nodig om een goede inschatting te maken van het verbruik. 

Gemiddeld energieverbruik

Gemiddeld heeft een kantoor zo’n 590 m2 aan vloeroppervlakte. Uiteraard is het oppervlakte van invloed op het energieverbruik, maar het aantal werknemers op kantoor is ook van invloed. 

Minder dan 20 werknemers op kantoor

Als er minder dan 20 mensen werkzaam zijn in de bedrijfsruimte is het gemiddelde jaarlijkse verbruik per vierkante meter het volgende:

 • 18 m3 gas
 • 60 kWh elektriciteit

Meer dan 20 werknemers op kantoor

Als het kantoorpersoneel een grotere groep is dan 20 medewerkers, dan kom je op een jaarlijks gemiddelde per vierkante meter van:

 • 20 m3 gas
 • 115 kWh elektriciteit


Binnenverlichting en ICT-apparatuur zijn de grootste verbruikers van elektra. Een gemiddeld kantoor van 590 m2 met meer dan 20 mensen verbruikt op basis van bovenstaande gegevens 67.850 kWh elektriciteit per jaar. Voor gas is dit 11.800 m3.


Energie vergelijken MKB 

Energie vergelijken grootzakelijk


Houd er rekening mee dat het ene kantoorpand het andere niet is. Een ruimte waar vijf mensen werken is vele malen kleiner dan een groot kantoor met 1.000 medewerkers. Er zijn nieuwe gebouwen, die gebouwd zijn onder strenge isolatie- en energienormen. En er zijn prachtige kantoren in herenhuizen, sfeervol, maar oud, dus vaak niet zo goed geïsoleerd. 

Welke contractvorm?

De grootte van het kantoor en het aantal werknemers bepaalt het verwachte energieverbruik. En dit ingeschatte verbruik is de indicatie welk soort contract passend is voor jouw situatie. Passend is in dit geval het meest voordelig. Als de inschatting is dat het verbruik onder de 10.000 kWh en 5.000 m3 ligt, is het voordeliger om te kiezen voor een MKB- of ZZP-contract. De meeste kantoren zitten boven dit verbruik en dan is een grootzakelijk energiecontract voordeliger.

Besparingstips

Energiekosten besparen is altijd aantrekkelijk. Het scheelt kosten en het draagt bij aan een schoner milieu. We hebben de quickwins op een rij gezet:

 • Spaarlampen geven een besparing van 80%, ledlampen zelfs nog meer.
 • Ook Tl-buizen zijn vrij zuinig. Als de TL-lamp in een reflectorbak geplaatst wordt, heb je maar de helft van de lampen nodig.
 • Een inkopper, maar soms weer even goed om er bewuster van te zijn: Zet de verlichting uit als er niemand in de ruimte is.
 • Om lege ruimtes niet te verlichten, kan er ook gebruik worden gemaakt van bewegingsmelders. Denk aan het magazijn of het toilet.
 • Sluit de buitenverlichting aan op een tijdschakelaar.
 • Zet de thermostaat bijtijds lager, bijvoorbeeld een uur voor sluitingstijd.
 • Zet de verwarming niet aan in ruimtes waar dit onnodig is.
 • Houd de radiatoren vrij en zet er geen grote objecten voor.
 • Vervang een CV-ketel die ouder is dan 12 jaar door een HR-ketel

Fiscale voordelen

Natuurlijk zijn er bij een zakelijk energiecontract fiscale voordelen. De kosten kunnen afgetrokken worden bij de BTW-aangifte. Dit kan maandelijks als voorbelasting of op jaarbasis aan de hand van uw jaarafrekening.

Energie besparen wordt beloond. De overheid stimuleert dit door middel van een subsidie. Deze energie-investeringsaftrek (EIA) is beschikbaar als je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen. Ook is er een extra 41,5% die aftrekbaar is van de fiscale winst. Natuurlijk zijn er voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA:

 • Het bedrijfsmiddel moet nieuw zijn.
 • De investering moet hoger dan €2.500 zijn.
 • De investering moet op de energielijst staan.
 • Een aankoop mag nog niet zijn aangemeld voor milieu-investeringsaftrek.

Energieverbruik restaurant

Een belangrijke kostenpost voor een restaurant is de energie. Het is belangrijk om hier een goede inschatting van te maken als je een restaurant begint of wilt overnemen. In de tabel hieronder zie je wat per jaar het gemiddelde energieverbruik per type restaurant is zodat u een indicatie heeft. 

Type restaurantVloeroppervlakte Gem.Gem. verbruik elektriciteit p/jGem. verbruik gas p/j
Café restaurant111 m213.320 kWh2.220 m3
Luxe restaurant78 m29.360 kWh1.560 m3
Wegrestaurant205 m224.600 kWh4.100 m3
Chinees/Indisch restaurant260 m231.200 kWh5.200 m3Energie vergelijken MKB

Gemiddeld verbruik

Bovenstaand gemiddeld energieverbruik is gebaseerd op een onderzoek van Ecofys in opdracht van de overheid. Restaurants verbruiken per vierkante meter gemiddeld:

 • 120 kWh elektriciteit
 • 20 m3 gas verbruiken

Het gemiddelde energieverbruik van alle restaurants samen ligt op 19.320 kWh elektriciteit en 4.830 m3 gas per jaar. Cafés verbruiken gemiddeld 25.440 kWh elektriciteit en 5.300 m3 gas. Voor deze situatie is een MKB-contract het meest voordelig.

Maak gebruik van de zakelijke energievergelijker van Minder.nl en zie direct wat de bijbehorende kosten zijn voor het gemiddelde energieverbruik voor uw type restaurant.  

Duurzaam ondernemen wordt voor veel branches steeds belangrijker, ook voor de horeca. Energieverbruik is een belangrijke peiler binnen duurzaamheid. Je kunt kiezen voor groene energie en daarnaast kan je besparen op het verbruik zelf. De belangrijkste bespaartips op een rij.

Bespaartips verlichting

 • Led-verlichting is de meest zuinige verlichting. Tegenwoordig heb je deze in vele soorten. Verschillende kleuren licht en vormgegeven in mooie lichtoplossingen.
 • Zet een tijdschakelaar op de etalage- en buitenverlichting.
 • Kies voor een bewegingsmelder in ruimtes waar beperkt verlichting nodig is, zoals een magazijn of het toilet.

Bespaartips apparaten

 • Je kunt 15% besparen door de vaatwasser aan te sluiten op het warmwatercircuit.
 • Gaspitten zijn één van de grootste energieverbruikers, laat deze nooit branden als dat niet nodig is.
 • Zorg ervoor dat uw koel- en vriesmeubelen optimaal zijn afgedekt, dit levert een forse besparing op.
 • Bij de inkoop van apparaten is het energielabel heel belangrijk. De extra investering betaalt zich vanzelf terug.

Bespaartips verwarming

 • Benut de isolatiemogelijkheden. Dubbel glas is een investering, maar deze verdien je terug. Een quick-win is het dichten van kieren.
 • Bekijk de mogelijkheden van warmteterugwinning, dit levert besparingen tot 50% op.
 • Vervang een CV-ketel, ouder dan 12 jaar, voor een HR-ketel.

Fiscale voordelen

Uitgaven voor het restaurant vallen onder de BTW-aftrek. Energiekosten dus ook. Je kunt de BTW-teruggave maandelijks ontvangen als voorschot of deze jaarlijks opgeven bij de BTW-aangifte.

Vanuit de overheid zijn er verschillende regelingen om duurzame investeringen van het bedrijfsleven aan te moedigen. De EIA, energie-investeringsaftrek, is een aantrekkelijke fiscale regeling voor de aankoop van duurzame bedrijfsmiddelen.

Energieverbruik winkel

Er zijn in Nederland zo’n 113.000 winkels. Al deze winkels hebben een energiecontract nodig. Maar welk contract is het voordeligst? Dat hangt af van het (verwachte) energieverbruik in de winkel. Hier lees je meer informatie over het gemiddeld energieverbruik van een winkel en komt u te weten wat voor soort contract je af moet sluiten.

Energie vergelijken MKB/ZZP 

Energie vergelijken grootzakelijk

Gemiddeld energieverbruik winkel

Het gemiddeld energieverbruik van een winkel verschilt enorm per branche. Het is logisch dat een warenhuis meer energie verbruikt dan de kleine sigarenboer op de hoek van de straat. Er wordt verder onderscheid gemaakt tussen de non-foodsector en de foodsector.

Gemiddeld verbruikt een kleine winkel (tot 19 werknemers) in de non-foodsector zo’n 18 m3 gas per vierkante meter. Het verbruik per vierkante meter neemt af naarmate de winkel groter wordt. Vanaf 18 werknemers is het gasverbruik per vierkante meter 7 m3 gas. Gemiddeld verbruikt een kleine winkel in de non-foodsector 81 kWh per vierkante meter. Een grote winkel verbruikt zo’n 72 kWh.

Supermarkten, die behoren tot de foodsector, hebben een ander gemiddeld verbruik per vierkante meter. Vooral het elektriciteitsverbruik is veel hoger. Als eigenaar van een supermarkt kun je uitgaan van een gemiddeld verbruik van 16 m3 gas per vierkante meter en 467 kWh elektriciteit per vierkante meter. De meeste supermarkten hebben een vloeroppervlakte tussen de 800 en 1.000 m2.

Grotere winkels, zoals doe-het-zelfzaken, tuincentra of warenhuizen, verbruiken veel meer energie per jaar. Deze hebben meestal een verbruik boven de 100.000 kWh per jaar.

Grootverbruiker of kleinverbruiker?

Wanneer je als ZZP’er een kantoor aan huis hebt, zal uw energieverbruik waarschijnlijk niet erg hoog zijn. Een kantoor met een laptop en een koffiezetapparaat verbruikt namelijk niet zoveel elektriciteit. Wanneer er grote machines in je werkruimte hebt staan zal je wel veel energie verbruiken. Over het algemeen gelden de volgende verbruiken:

 • Tot 10.000 kWh en 5.000 m3 – kleinverbruiker (bijv.: bureau met laptop)
 • Boven de 10.000 kWh en 5.000 m3 – grootverbruiker   (bijv.: kantoor met grote printers, servers etc.)

Woon je boven uw winkel?

Het kan zijn dat je boven de winkel woont. Het is dan belangrijk om uit te zoeken of je twee aparte aansluitingen hebt. Meestal hebben de woning en de winkel aparte adressen. In dat geval kun je er vanuit gaan dat er twee verschillende aansluitadressen zijn. Het is dan niet mogelijk om één contract voor beide adressen aan te vragen. Raadzaam is dan om een consumentencontract voor de woning aan te vragen. Voor de winkel hangt dit af van het verbruik, zoals hierboven is beschreven.

Wanneer de woning en de winkel op één adres staan, kan het zijn dat er slechts één aansluiting aanwezig is. Het is dan mogelijk om één contract aan te vragen voor zowel de woning als de winkel. Je zou eventueel een tussenmeter kunnen plaatsen om te zien hoeveel er in de woning en winkel apart van elkaar wordt verbruikt.

De BTW die je betaalt over je verbruik in de winkel kun je aftrekken. Dit kan gedaan worden door een tussenmeter te plaatsen, of door gebruik te maken van de oppervlaktemethode. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:

 • De energiekosten
 • Aantal vierkante meter woonoppervlakte van het huis + winkeloppervlakte
 • Aantal vierkante meter winkeloppervlakte

De formule is als volgt: vierkante meter winkeloppervlakte / vierkante meter woonoppervlakte van het huis x de energiekosten.

Rekenvoorbeeld
De winkeloppervlakte is 100 vierkante meter. De totale oppervlakte (huis en winkel) is 150 vierkante meter. De totale energiekosten waren € 2500,-.

De ingevulde formule ziet er dan zo uit: 100 / 150 x € 2500 = € 1666,67. Over dit gedeelte mag de BTW afgetrokken worden. De Btw over € 1666,67 bedraagt (1666,67 x 0,2) ongeveer € 350,-. Dit bedrag mag afgetrokken worden van de BTW-aangifte.

Energie bespaartips voor een winkel

Om minder energie te verbruiken kunt je hieronder enkele tips raadplegen. Wanneer je deze tips doorvoert, kan je aanzienlijk besparen op de energierekening.

Verlichting

 • Door gloeilampen en halogeenspots te vervangen door spaarlampen kunt u tot 80% besparen op verlichtingskosten
 • Moderne tl-buizen helpen 40% te besparen op de energiekosten. Door een reflector te plaatsen heb je slechts de helft van het aantal Tl-buizen nodig
 • Door een tijdschakelaar in te stellen gaat automatisch de verlichting uit wanneer de winkel bijv. gesloten is
 • Plaats bewegingsmelders in ruimtes waar niet altijd licht nodig is, zoals in het magazijn

Verwarming

 • Draai de thermostaat een uur voor sluitingstijd uit/laag
 • In onverwarmde ruimten kun je de cv-leidingen isoleren. Hiermee kan je met een kleine investering toch flink besparen. Dit kan ook bij koude leidingen
 • Door folie te plaatsen tussen de radiator en de buitenmuur kan warmteverlies tegengaan
 • Door deurrubbers of kit te plaatsen in spleten en kieren kan tocht tegengaan
 • Oude CV-ketels (ouder dan 12 jaar) dienen vervangen te worden door een HR-ketel

Koeling

 • Gloeilampen geven veel warmte af, vervang deze door spaarlampen
 • Tijdens sluitingstijden dienen de koel- en vriesmeubelen afgedekt te worden
 • IJsafzetting is niet wenselijk. Hierdoor verbruik je extra energie. Ook de condensor dient regelmatig schoongemaakt te worden
 • Let bij het aanschaffen van apparatuur op het energielabel. Een zuinig apparaat kan 40% minder energie verbruiken

Winkelentree

 • Als de deur van de winkel meer dan een kwartier per uur open staat, zijn (HR-)luchtgordijnen een goede optie. Deze zorgen niet alleen dat de warmte binnen blijft in de winter, maar ook dat de warmte wegblijft in de zomer
 • Met een luchtgordijn kan je tot wel 40% besparen

Airconditioning

 • Zorg er ten alle tijden voor dat de condensor de warmte kwijt kan raken
 • Door het toerenniveau van de ventilatoren te verlagen kan je 30% besparen
 • Probeer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 5 graden te laten worden

Belastingzaken

BTW aftrek

De energiekosten zijn kosten waarvan de BTW mag worden afgetrokken. Dit wordt gedaan op de BTW-aangifte.

Energie-investeringsaftrek

Om bedrijven meer in energiebesparende bedrijfsmiddelen te laten investeren heeft de overheid de energie-investeringsaftrek (EIA) in het leven geroepen. Hiermee krijgen bedrijven een financieel voordeel wanneer zij investeren in duurzame bedrijfsmiddelen.

De investering is aftrekbaar, evenals een extra 41,5% die aftrekbaar is van de fiscale winst. Om gebruik te kunnen maken van de EIA dien je aan de volgende vier eisen te voldoen:

 • De investering moet €2.500,- of groter zijn
 • Het moet een nieuw bedrijfsmiddel zijn
 • Bedrijfsmiddel moet op de energielijst staan
 • Bedrijfsmiddel is niet aangemeld voor milieu-investeringsaftrek

Minder.nl: zakelijk energie vergelijken

Minder.nl staat voor minder betalen en minder moeite. Ga naar de MKB & ZZP energievergelijker of de grootzakelijke energievergelijker en ontdek direct hoeveel je kan besparen.