MKB energie vergelijken en bespaar 30% op je zakelijke energierekening

1440 x 960 zakelijk energie vergelijken MKB zakelijk bij minder.nl

Vind nu de laagste energietarieven voor MKB met de zakelijke energie vergelijker. Vergelijk alle aanbieders in 2 minuten en bespaar gemiddeld 30% op energie. Minder.nl is marktleider van Nederland. ZZP – MKB – Grootzakelijk. 100% Transparant. Vergelijk 24 energieleveranciers.

431 x 117 banner minder.nl zakelijke energieleverancier

De voordelen van Minder.nl

 • Wij vergelijken alle leveranciers
 • U krijgt de scherpste energietarieven
 • De gehele overstap wordt voor u geregeld
 • U komt nooit zonder stroom te zitten
 • Een bericht als uw contract afloopt
 • U kunt ons altijd bellen voor hulp

Vergelijk zakelijk energie 

MKB energie vergelijken

Veel ondernemers begrijpen inmiddels dat ze flink kunnen besparen middels MKB energie vergelijken. Minder.nl onderhandelt namelijk voor jou met de zakelijke energieleveranciers waardoor zij via de website van Minder.nl een scherp aanbod doen. Doordat je bovendien in een duidelijk vergelijkingsoverzicht het aanbod van meerdere energieleveranciers ziet, vindt je altijd een voordelig en passend MKB energie aanbod dat past bij jouw bedrijf.

Het energiecontract regelen is weer eenvoudig met MKB energie

Als ondernemer heb je het waarschijnlijk druk waardoor je zo min mogelijk tijd kwijt wilt zijn aan het regelen van zakelijk energiecontract. Daarom maakt Minder.nl van MKB energie vergelijken weer een eenvoudige bezigheid.

Met de gegevens die je invult in de MKB energievergelijker toont Minder.nl een overzicht met de beste aanbiedingen. Het aanbod met de meest scherpe prijs staat bovenaan. Zo weet je in slechts enkele minuten wat voor jouw bedrijfssituatie het voordeligste zakelijke energiecontract is. Wellicht heb je naast een scherpe prijs ook nog andere voorkeuren. Zoals een driejarig aanbod of duurzame energie. Deze voorkeuren geef je eenvoudig aan via de filters in de vergelijker. Op deze manier neemt MKB energievergelijker veel werk uit handen.  

Energie MKB: altijd voordelige tarieven

Het voordeel van je zakelijk energiecontract regelen via Minder.nl is dat je nooit meer onnodig te veel betaalt. Minder.nl herinnert je er ruim van tevoren aan als het contract bijna eindigt en het weer tijd is voor energie vergelijken MKB.  

Door deze herinnering betaal je nooit meer te veel. Vraag je namelijk geen nieuw MKB energiecontract aan op het moment dat het lopende contract eindigt dan rekent jouw energieleverancier automatisch duurdere verlengingstarieven. In dit geval betaal je voor iedere verbruikte kWh stroom en m3 gas onnodig teveel. Dus vraag op tijd een nieuw energiecontract aan via Minder.nl en betaal altijd scherpe actietarieven.

MKB energie: Minder.nl regelt uw switch

Overstappen van zakelijke energieleverancier of het verlengen van je huidige energie MKB contract is snel geregeld. Nadat je jouw keuze heeft laten vallen op een scherp aanbod kan deze direct online aanvragen. De aanvraag stuurt Minder.nl door naar de energieleverancier van jouw keuze en deze zegt het contract bij uw huidige energieleverancier op. Hier hoef je niks voor te doen. Tevens krijg je een bevestiging van de ingangsdatum van uw nieuwe contract.

MKB en ZZP zakelijke kleinverbruik

MKB & ZZP

Je bent MKB & ZZP klant (een zakelijk kleinverbruiker) als:

 • Als er energie in rekening wordt gebracht met een maandelijks termijnbedrag en een jaarnota
 • Je één factuur ontvangt van uw leverancier voor zowel levering- als netbeheerkosten
 • Je een elektriciteitsaansluiting heeft die kleiner is dan of gelijk aan 3 x 80 Ampère (tot 100.000 KWh). Een gasaansluiting heeft die kleiner is dan 40 m3 per uur (t/m G25)

Ga naar MKB & ZZP vergelijker

550 x 234 grootzakelijk-vergelijken

Grootzakelijk

Je bent grootzakelijke klant (een zakelijk grootverbruiker) als:

 • Is jouw energie maandelijks wordt afgerekend op basis van uw werkelijk verbruik
 • Je twee aparte facturen ontvangt: één voor energielevering en één voor netbeheer
 • Je een elektriciteitsaansluiting heeft die groter is dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KWh). Een gasaansluiting heeft vanaf 40 m3 per uur (≥G40)

Ga naar Grootzakelijke vergelijker

1260 x 690 zakelijke energie kantoor aan huis

Energieverbruik kantoor aan huis

Veel ZZP’ers of kleine bedrijven hebben een kantoor aan huis. Dit scheelt een hoop reiskosten, huur en ook wat betreft de energierekening bespaart je op de kosten. Minder.nl denkt graag met je mee. Hier wordt uitgelegd wanneer je kunt kiezen voor een MKB/ZZP-contract en wanneer een grootzakelijk energiecontract voordeliger is. Daarnaast geven we inzicht in de mogelijkheden om  energiekosten af te trekken van de belasting.

Energie vergelijken MKB/ZZP

Hoeveel verbruik je?

Als ZZP’er of klein bedrijf met een beperkt aantal medewerkers, zijn de energiekosten vaak niet al te hoog. Wat huishoudelijke apparatuur, als een koffiezetapparaat en een vaatwasser en natuurlijk computers en printers. Echter, sommige kleinere bedrijven verbruiken meer energie, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van apparaten en machines. Denk aan een kleine drukkerij aan huis of de werkplaats van een meubelmaker. Maar wanneer ben je geen kleinverbruiker meer? De richtlijnen hieronder zijn een goede inschatting:

 •          Tot 10.000 kWh en 5.000 m3 – kleinverbruiker (bijv.: bureau met laptop)
 •          Boven de 10.000 kWh en 5.000 m3 – grootverbruiker   (bijv.: kantoor met grote printers, servers etc.)

ZZP altijd 14 dagen bedenktijd

Als ZZP’er heb je nu net zulke goede bescherming bij je energiecontract als iedereen met een consumenten energiecontract.

 • Altijd 14 dagen bedenktijd
 • De leverancier mag een maximaal bedrag aan opzegvergoeding vragen bij vroegtijdig overstappen

Je hebt dus 14 dagen bedenktijd nadat het zakelijk energiecontract van de energieleverancier hebt ontvangen. In die 14 dagen mag er kosteloos terugkomen op het besluit. Ook zijn er nu grenzen gesteld aan de boetes die energieleveranciers mogen opleggen als er ver voor de einddatum van het energiecontract overstapt naar een andere energieleverancier. Loopt jouw contract bijvoorbeeld nog een jaar en wordt je toch klant bij een andere energieleverancier, dan betaal je maximaal 100 euro voor de opzegvergoeding (voor gas en stroom worden de opzegboetes apart berekend). Voorheen was dit een percentage van het bedrag dat je nog verschuldigd bent aan de energieleverancier. 

Enige voorwaarde voor deze bescherming is dat het leveringsadres in het Kadaster geregistreerd staat als woonfunctie. Bij de meeste ZZP’ers zal dit zo zijn.           

Fiscale aspecten energiecontract

Als je een kantoor aan huis hebt, zijn er aantrekkelijke fiscale voordelen voor het energiecontract. Maar wanneer ziet de belasting jouw werkruimte als een zelfstandig kantoor? Er zijn een aantal punten waar de ruimte aan moet voldoen, te weten:

 •          De ruimte moet een eigen ingang hebben.
 •          Het kantoor aan huis moet eigen sanitaire voorzieningen hebben.

Een bureau in de woonkamer of een werkplek op zolder worden door de belastingdienst dus niet gezien als zelfstandige kantoorruimten.

BTW

Niet alle BTW over de energiekosten kan worden afgetrokken. Het gaat om het deel van de energienota dat het gevolg is van zakelijk verbruik. Met de oppervlaktemethode wordt berekend welk deel van de BTW je kan aftrekken. Om deze meting uit te kunnen voeren, zijn de volgende gegevens nodig:

 •          De totale energiekosten.
 •          Vloeroppervlak van de werkruimte in vierkante meters.
 •          Vloeroppervlak van de woning in vierkante meters.

Vervolgens wordt de volgende formule toegepast:

vloeroppervlak werkruimte / vloeroppervlak woning totale energiekosten.

Voorbeeld oppervlaktemethode:

De vloeroppervlakte van de werkruimte is 20 vierkante meter. De totale woning is 100 vierkante meter. De totale energiekosten waren € 1000,-. Als de formule ingevuld wordt, ziet die er als volgt uit: 20 / 100 x € 1000,- = € 200,-. De BTW die over deze € 200 hebt betaald, is als volgt te berekenen: 200 x 0,21. Dit is een bedrag van € 42,-. Dit bedrag kun je aftrekken van de BTW-aangifte.

Fiscale winst

Ook over de fiscale winst zijn energiekosten aftrekken. Apparaten en machines met hoog energieverbruik komen hiervoor in aanmerking. Om gebruik te maken van deze regeling moeten de apparaten en machines wel op de ondernemingsbalans staan. Om deze aftrek van de fiscale winst uit te rekenen, wordt gebruik gemaakt van de volgende formule:

aantal watt van apparaat x aantal uur dat apparaat aan staat per dag x aantal dagen dat apparaat aan staat) / 1000 x tarief dat u per kilowattuur betaald

Rekenvoorbeeld

Een laptop heeft een vermogen van 65 watt. Gemiddeld staat deze zo’n 8 uur per dag, 5 dagen in de week aan. In totaal neem je zo’n 4 weken vakantie. De formule is dan als volgt: (65 x 8 x 250)/1000 x 0,21 = €27,30. Een laptop kost dus aan energie €27,30. Dit is af te trekken van de fiscale winst, als de laptop op de ondernemingsbalans staat. 

1260 x 690 zakelijke energie kantoor

Energieverbruik kantoor

De energienota is een flinke kostenpost voor een kantoor. Uiteraard zijn het essentiële uitgaven en daarom helpt Minder.nl je aan het meest voordelige energiecontract voor de bedrijfsruimte. Om een beeld te krijgen van welk contact het beste past bij jouw situatie, is het nodig om een goede inschatting te maken van het verbruik. 

Gemiddeld energieverbruik

Gemiddeld heeft een kantoor zo’n 590 m2 aan vloeroppervlakte. Uiteraard is het oppervlakte van invloed op het energieverbruik, maar het aantal werknemers op kantoor is ook van invloed. 

Minder dan 20 werknemers op kantoor

Als er minder dan 20 mensen werkzaam zijn in de bedrijfsruimte is het gemiddelde jaarlijkse verbruik per vierkante meter het volgende:

 • 18 m3 gas
 • 60 kWh elektriciteit

Meer dan 20 werknemers op kantoor

Als het kantoorpersoneel een grotere groep is dan 20 medewerkers, dan kom je op een jaarlijks gemiddelde per vierkante meter van:

 • 20 m3 gas
 • 115 kWh elektriciteit


Binnenverlichting en ICT-apparatuur zijn de grootste verbruikers van elektra. Een gemiddeld kantoor van 590 m2 met meer dan 20 mensen verbruikt op basis van bovenstaande gegevens 67.850 kWh elektriciteit per jaar. Voor gas is dit 11.800 m3.


Energie vergelijken MKB 

Energie vergelijken grootzakelijk


Houd er rekening mee dat het ene kantoorpand het andere niet is. Een ruimte waar vijf mensen werken is vele malen kleiner dan een groot kantoor met 1.000 medewerkers. Er zijn nieuwe gebouwen, die gebouwd zijn onder strenge isolatie- en energienormen. En er zijn prachtige kantoren in herenhuizen, sfeervol, maar oud, dus vaak niet zo goed geïsoleerd. 

Welke contractvorm?

De grootte van het kantoor en het aantal werknemers bepaalt het verwachte energieverbruik. En dit ingeschatte verbruik is de indicatie welk soort contract passend is voor jouw situatie. Passend is in dit geval het meest voordelig. Als de inschatting is dat het verbruik onder de 10.000 kWh en 5.000 m3 ligt, is het voordeliger om te kiezen voor een MKB- of ZZP-contract. De meeste kantoren zitten boven dit verbruik en dan is een grootzakelijk energiecontract voordeliger.

Besparingstips

Energiekosten besparen is altijd aantrekkelijk. Het scheelt kosten en het draagt bij aan een schoner milieu. We hebben de quickwins op een rij gezet:

 • Spaarlampen geven een besparing van 80%, ledlampen zelfs nog meer.
 • Ook Tl-buizen zijn vrij zuinig. Als de TL-lamp in een reflectorbak geplaatst wordt, heb je maar de helft van de lampen nodig.
 • Een inkopper, maar soms weer even goed om er bewuster van te zijn: Zet de verlichting uit als er niemand in de ruimte is.
 • Om lege ruimtes niet te verlichten, kan er ook gebruik worden gemaakt van bewegingsmelders. Denk aan het magazijn of het toilet.
 • Sluit de buitenverlichting aan op een tijdschakelaar.
 • Zet de thermostaat bijtijds lager, bijvoorbeeld een uur voor sluitingstijd.
 • Zet de verwarming niet aan in ruimtes waar dit onnodig is.
 • Houd de radiatoren vrij en zet er geen grote objecten voor.
 • Vervang een CV-ketel die ouder is dan 12 jaar door een HR-ketel

Fiscale voordelen

Natuurlijk zijn er bij een zakelijk energiecontract fiscale voordelen. De kosten kunnen afgetrokken worden bij de BTW-aangifte. Dit kan maandelijks als voorbelasting of op jaarbasis aan de hand van uw jaarafrekening.

Energie besparen wordt beloond. De overheid stimuleert dit door middel van een subsidie. Deze energie-investeringsaftrek (EIA) is beschikbaar als je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen. Ook is er een extra 41,5% die aftrekbaar is van de fiscale winst. Natuurlijk zijn er voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA:

 • Het bedrijfsmiddel moet nieuw zijn.
 • De investering moet hoger dan €2.500 zijn.
 • De investering moet op de energielijst staan.
 • Een aankoop mag nog niet zijn aangemeld voor milieu-investeringsaftrek.
1260 x 690 zakelijke energie restaurant

Energieverbruik restaurant

Een belangrijke kostenpost voor een restaurant is de energie. Het is belangrijk om hier een goede inschatting van te maken als je een restaurant begint of wilt overnemen. In de tabel hieronder zie je wat per jaar het gemiddelde energieverbruik per type restaurant is zodat u een indicatie heeft. 

Type restaurantVloeroppervlakte Gem.Gem. verbruik elektriciteit p/jGem. verbruik gas p/j
Café restaurant111 m213.320 kWh2.220 m3
Luxe restaurant78 m29.360 kWh1.560 m3
Wegrestaurant205 m224.600 kWh4.100 m3
Chinees/Indisch restaurant260 m231.200 kWh5.200 m3Energie vergelijken MKB

Gemiddeld verbruik

Bovenstaand gemiddeld energieverbruik is gebaseerd op een onderzoek van Ecofys in opdracht van de overheid. Restaurants verbruiken per vierkante meter gemiddeld:

 • 120 kWh elektriciteit
 • 20 m3 gas verbruiken

Het gemiddelde energieverbruik van alle restaurants samen ligt op 19.320 kWh elektriciteit en 4.830 m3 gas per jaar. Cafés verbruiken gemiddeld 25.440 kWh elektriciteit en 5.300 m3 gas. Voor deze situatie is een MKB-contract het meest voordelig.

Maak gebruik van de zakelijke energievergelijker van Minder.nl en zie direct wat de bijbehorende kosten zijn voor het gemiddelde energieverbruik voor uw type restaurant.  

Duurzaam ondernemen wordt voor veel branches steeds belangrijker, ook voor de horeca. Energieverbruik is een belangrijke peiler binnen duurzaamheid. Je kunt kiezen voor groene energie en daarnaast kan je besparen op het verbruik zelf. De belangrijkste bespaartips op een rij.

Bespaartips verlichting

 • Led-verlichting is de meest zuinige verlichting. Tegenwoordig heb je deze in vele soorten. Verschillende kleuren licht en vormgegeven in mooie lichtoplossingen.
 • Zet een tijdschakelaar op de etalage- en buitenverlichting.
 • Kies voor een bewegingsmelder in ruimtes waar beperkt verlichting nodig is, zoals een magazijn of het toilet.

Bespaartips apparaten

 • Je kunt 15% besparen door de vaatwasser aan te sluiten op het warmwatercircuit.
 • Gaspitten zijn één van de grootste energieverbruikers, laat deze nooit branden als dat niet nodig is.
 • Zorg ervoor dat uw koel- en vriesmeubelen optimaal zijn afgedekt, dit levert een forse besparing op.
 • Bij de inkoop van apparaten is het energielabel heel belangrijk. De extra investering betaalt zich vanzelf terug.

Bespaartips verwarming

 • Benut de isolatiemogelijkheden. Dubbel glas is een investering, maar deze verdien je terug. Een quick-win is het dichten van kieren.
 • Bekijk de mogelijkheden van warmteterugwinning, dit levert besparingen tot 50% op.
 • Vervang een CV-ketel, ouder dan 12 jaar, voor een HR-ketel.

Fiscale voordelen

Uitgaven voor het restaurant vallen onder de BTW-aftrek. Energiekosten dus ook. Je kunt de BTW-teruggave maandelijks ontvangen als voorschot of deze jaarlijks opgeven bij de BTW-aangifte.

Vanuit de overheid zijn er verschillende regelingen om duurzame investeringen van het bedrijfsleven aan te moedigen. De EIA, energie-investeringsaftrek, is een aantrekkelijke fiscale regeling voor de aankoop van duurzame bedrijfsmiddelen.

1260 x 690 zakelijke energie winkel

Energieverbruik winkel

Er zijn in Nederland zo’n 113.000 winkels. Al deze winkels hebben een energiecontract nodig. Maar welk contract is het voordeligst? Dat hangt af van het (verwachte) energieverbruik in de winkel. Hier lees je meer informatie over het gemiddeld energieverbruik van een winkel en komt u te weten wat voor soort contract je af moet sluiten.

Energie vergelijken MKB/ZZP 

Energie vergelijken grootzakelijk

Gemiddeld energieverbruik winkel

Het gemiddeld energieverbruik van een winkel verschilt enorm per branche. Het is logisch dat een warenhuis meer energie verbruikt dan de kleine sigarenboer op de hoek van de straat. Er wordt verder onderscheid gemaakt tussen de non-foodsector en de foodsector.

Gemiddeld verbruikt een kleine winkel (tot 19 werknemers) in de non-foodsector zo’n 18 m3 gas per vierkante meter. Het verbruik per vierkante meter neemt af naarmate de winkel groter wordt. Vanaf 18 werknemers is het gasverbruik per vierkante meter 7 m3 gas. Gemiddeld verbruikt een kleine winkel in de non-foodsector 81 kWh per vierkante meter. Een grote winkel verbruikt zo’n 72 kWh.

Supermarkten, die behoren tot de foodsector, hebben een ander gemiddeld verbruik per vierkante meter. Vooral het elektriciteitsverbruik is veel hoger. Als eigenaar van een supermarkt kun je uitgaan van een gemiddeld verbruik van 16 m3 gas per vierkante meter en 467 kWh elektriciteit per vierkante meter. De meeste supermarkten hebben een vloeroppervlakte tussen de 800 en 1.000 m2.

Grotere winkels, zoals doe-het-zelfzaken, tuincentra of warenhuizen, verbruiken veel meer energie per jaar. Deze hebben meestal een verbruik boven de 100.000 kWh per jaar.

Grootverbruiker of kleinverbruiker?

Wanneer je als ZZP’er een kantoor aan huis hebt, zal uw energieverbruik waarschijnlijk niet erg hoog zijn. Een kantoor met een laptop en een koffiezetapparaat verbruikt namelijk niet zoveel elektriciteit. Wanneer er grote machines in je werkruimte hebt staan zal je wel veel energie verbruiken. Over het algemeen gelden de volgende verbruiken:

 • Tot 10.000 kWh en 5.000 m3 – kleinverbruiker (bijv.: bureau met laptop)
 • Boven de 10.000 kWh en 5.000 m3 – grootverbruiker   (bijv.: kantoor met grote printers, servers etc.)

Woon je boven uw winkel?

Het kan zijn dat je boven de winkel woont. Het is dan belangrijk om uit te zoeken of je twee aparte aansluitingen hebt. Meestal hebben de woning en de winkel aparte adressen. In dat geval kun je er vanuit gaan dat er twee verschillende aansluitadressen zijn. Het is dan niet mogelijk om één contract voor beide adressen aan te vragen. Raadzaam is dan om een consumentencontract voor de woning aan te vragen. Voor de winkel hangt dit af van het verbruik, zoals hierboven is beschreven.

Wanneer de woning en de winkel op één adres staan, kan het zijn dat er slechts één aansluiting aanwezig is. Het is dan mogelijk om één contract aan te vragen voor zowel de woning als de winkel. Je zou eventueel een tussenmeter kunnen plaatsen om te zien hoeveel er in de woning en winkel apart van elkaar wordt verbruikt.

De BTW die je betaalt over je verbruik in de winkel kun je aftrekken. Dit kan gedaan worden door een tussenmeter te plaatsen, of door gebruik te maken van de oppervlaktemethode. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:

 • De energiekosten
 • Aantal vierkante meter woonoppervlakte van het huis + winkeloppervlakte
 • Aantal vierkante meter winkeloppervlakte

De formule is als volgt: vierkante meter winkeloppervlakte / vierkante meter woonoppervlakte van het huis x de energiekosten.

Rekenvoorbeeld
De winkeloppervlakte is 100 vierkante meter. De totale oppervlakte (huis en winkel) is 150 vierkante meter. De totale energiekosten waren € 2500,-.

De ingevulde formule ziet er dan zo uit: 100 / 150 x € 2500 = € 1666,67. Over dit gedeelte mag de BTW afgetrokken worden. De Btw over € 1666,67 bedraagt (1666,67 x 0,2) ongeveer € 350,-. Dit bedrag mag afgetrokken worden van de BTW-aangifte.

Energie bespaartips voor een winkel

Om minder energie te verbruiken kunt je hieronder enkele tips raadplegen. Wanneer je deze tips doorvoert, kan je aanzienlijk besparen op de energierekening.

Verlichting

 • Door gloeilampen en halogeenspots te vervangen door spaarlampen kunt u tot 80% besparen op verlichtingskosten
 • Moderne tl-buizen helpen 40% te besparen op de energiekosten. Door een reflector te plaatsen heb je slechts de helft van het aantal Tl-buizen nodig
 • Door een tijdschakelaar in te stellen gaat automatisch de verlichting uit wanneer de winkel bijv. gesloten is
 • Plaats bewegingsmelders in ruimtes waar niet altijd licht nodig is, zoals in het magazijn

Verwarming

 • Draai de thermostaat een uur voor sluitingstijd uit/laag
 • In onverwarmde ruimten kun je de cv-leidingen isoleren. Hiermee kan je met een kleine investering toch flink besparen. Dit kan ook bij koude leidingen
 • Door folie te plaatsen tussen de radiator en de buitenmuur kan warmteverlies tegengaan
 • Door deurrubbers of kit te plaatsen in spleten en kieren kan tocht tegengaan
 • Oude CV-ketels (ouder dan 12 jaar) dienen vervangen te worden door een HR-ketel

Koeling

 • Gloeilampen geven veel warmte af, vervang deze door spaarlampen
 • Tijdens sluitingstijden dienen de koel- en vriesmeubelen afgedekt te worden
 • IJsafzetting is niet wenselijk. Hierdoor verbruik je extra energie. Ook de condensor dient regelmatig schoongemaakt te worden
 • Let bij het aanschaffen van apparatuur op het energielabel. Een zuinig apparaat kan 40% minder energie verbruiken

Winkelentree

 • Als de deur van de winkel meer dan een kwartier per uur open staat, zijn (HR-)luchtgordijnen een goede optie. Deze zorgen niet alleen dat de warmte binnen blijft in de winter, maar ook dat de warmte wegblijft in de zomer
 • Met een luchtgordijn kan je tot wel 40% besparen

Airconditioning

 • Zorg er ten alle tijden voor dat de condensor de warmte kwijt kan raken
 • Door het toerenniveau van de ventilatoren te verlagen kan je 30% besparen
 • Probeer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 5 graden te laten worden

Belastingzaken

BTW aftrek

De energiekosten zijn kosten waarvan de BTW mag worden afgetrokken. Dit wordt gedaan op de BTW-aangifte.

Energie-investeringsaftrek

Om bedrijven meer in energiebesparende bedrijfsmiddelen te laten investeren heeft de overheid de energie-investeringsaftrek (EIA) in het leven geroepen. Hiermee krijgen bedrijven een financieel voordeel wanneer zij investeren in duurzame bedrijfsmiddelen.

De investering is aftrekbaar, evenals een extra 41,5% die aftrekbaar is van de fiscale winst. Om gebruik te kunnen maken van de EIA dien je aan de volgende vier eisen te voldoen:

 • De investering moet €2.500,- of groter zijn
 • Het moet een nieuw bedrijfsmiddel zijn
 • Bedrijfsmiddel moet op de energielijst staan
 • Bedrijfsmiddel is niet aangemeld voor milieu-investeringsaftrek

Minder.nl: zakelijk energie vergelijken

Minder.nl staat voor minder betalen en minder moeite. Ga naar de MKB & ZZP energievergelijker of de grootzakelijke energievergelijker en ontdek direct hoeveel je kan besparen.