Opzegvergoeding

600 x 330 opzegvergoeding

Opzegvergoeding energie: wat is dat precies?

Opzegvergoeding wat is dat? Stap je over dan wil je niet voorverassingen te komen. Lees hier waar je rekening mee moet houden bij overstappen van je energiecontract.

Stap je over? Dan wil je dat de overstap soepel en zonder onderbreking verloopt. En dat wil je niet. Daarom houden energieleverancier bij een overstap zoveel mogelijk rekening met de looptijd van je huidige energiecontract. Wil je overstappen van energieleverancier, maar heb je nog een lopend contract? Dan kan je ervoor kiezen het contract toch te beëindigen. We noemen dit contractbreuk.

Eerder opzeggen: betaal ik opzegvergoeding energie?

Verbreek je jouw energiecontract eerder dan gepland, bijvoorbeeld bij een verhuizing of vanwege een ander aanbod? Mogelijk betaal je dan een opzegvergoeding. Jouw huidige energieleverancier heeft daar recht op. Opzegvergoeding noemen we ook overstapboete of energie boete. Deze vergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd. Of je een opzegvergoeding moet betalen lees je in je huidige energiecontract. Hier vind je ook de einddatum.

Over de hoogte van de opzegvergoeding zijn in de wet afspraken gemaakt. Zo weet je waar je aan toe bent. Wist je dat het openbreken van een energiecontract soms zelfs financieel aantrekkelijk kan zijn? Met een overstap kun je op jaarbasis soms veel besparen.

De hoogte van een opzegvergoeding.

De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van je energiecontract. Hoe langer je contract nog loopt hoe hoger de opzegvergoeding is die je moet betalen. In de tabel zie je wat de opzegvergoeding is voor de resterende looptijd van je contract.

Resterende looptijdAlleen gas óf stroomGas én stroom
< 1,5 jaar€ 50,-€ 100,-
1,5 – 2 jaar€ 75,-€ 150,-
2 – 2,5 jaar€ 100,-€ 200,-
> 2,5 jaar€ 125,-€ 250,-

Let op! De bovenstaande bedragen zijn per product. Neem je stroom en gas af bij een leverancier en wil je voor beide overstappen, dan betaal je twee keer de opzegvergoeding.

Niet iedere leverancier vraagt een opzegvergoeding.

Niet bij iedere energieleverancier moet je een opzegvergoeding betalen. Er zijn leveranciers bij wie je het contract voortijdig kunt beëindigen zonder dat je een opzegvergoeding hoeft te betalen. Of dit voor jouw leverancier geldt is terug te vinden in de voorwaarden van de leverancier. Deze zijn terug te vinden op de website van de energieleverancier.

Welk energiecontract kun je opzeggen?

Jouw energiecontract opzeggen kan altijd. Soms moet je rekening houden met een opzegtermijn. Daarnaast zijn sommige energiecontracten voor onbepaalde tijd afgesloten, andere hebben een vaste looptijd. Kies bijvoorbeeld voor een vaste looptijd van 1, 3 of 5 jaar.

Betaalt alleen opzegvergoeding als je jouw energiecontract met een vaste looptijd eerder stopzet. Je verbreekt het contract dan voordat het eigenlijk af zou lopen. In dat geval betaal je vaak een opzegvergoeding. Heb je een contract met een vaste looptijd, maar is de einddatum al voorbij? Dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen. Of heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken.

Wat is contractbreuk?

Met een energiecontract met een vaste looptijd beloof je voor een bepaalde tijd klant te blijven. In ruil daarvoor krijg je vaak kortingen, speciale aanbiedingen of mooie cadeau’s van de energiemaatschappij. De energieleverancier rekent er dan ook op dat je de afgesproken tijd klant blijft. Zeg je op voor de einddatum? Dan is er sprake van contractbreuk. In dat geval mag de energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Door je vroege vertrek lopen ze namelijk inkomsten mis. Naast de opzegvergoeding kan het zijn dat je geen recht meer hebt op een eventuele welkomstbonus of cadeaus.

Hoe hoog is de opzegvergoeding?

De hoogte hangt af van de tijd dat je contract nog loopt (de resterende looptijd). Dit is de periode tot de officiële einddatum van het contract.

Wil je precies weten hoeveel je kwijt bent? Bekijk dan het overzicht van jouw energieleverancier van de opzegvergoedingen. Zeg je je contract op? Dan moet je oude energieleverancier binnen 6 weken na de opzegdatum vragen om een opzegvergoeding. Verloopt die termijn? Dan hoef je dit niet te betalen.

Wie bepaalt de hoogte van de opzegvergoeding energie?

De overheid bepaalt de maximalevergoeding die energiemaatschappijen mogen vragen van hun klanten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beslist hoe hoog de maximale boete is. Meest energieleveranciers kiezen zo dat de tarieven scherp kunnen blijven voor hun klanten. Daarom betalen klanten die eerder weggaan soms de maximale vergoeding.

Wat is de maximale vergoeding?

Zeg je jouw energiecontract van 1 jaar eerder op? Dan betaal je maximaal 50 euro. Dat bepaalt de ACM. Heb je een energiecontract voor langer dan een jaar? Kijk dan naar de einddatum van je contract. De ACM bepaalt de maximale hoogte op basis van hoelang je contract nog zou lopen.
Het energiebedrijf mag per product de maximale opzegvergoeding vragen. Dus voor gas én elektriciteit. Als je met allebei stopt, betaal je het dubbele van wat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld.

Voorbeelden van een opzegvergoeding

Een voorbeeld. Neem je stroom én gas af en loopt je huidige contract nog 9 maanden? Dan betaal je voor deze twee producten samen van € 100. Namelijk € 50 voor gas en € 50 voor stroom. Loopt je contract nog langer, bijvoorbeeld nog 2 jaar en 1 maand voor stroom en gas? Dan ben je € 200 kwijt, € 100 per product.

Contractbreuk voorkomen

Je voorkomt contractbreuk als je pas op de einddatum van een contract met een vaste looptijd overstapt. Zo kun je overstappen zonder energie boete. De einddatum vind je in je contract. Twee maanden voor de einddatum kun je je al aanmelden bij een andere energieleverancier. Geef de einddatum van je contract door, zodat je nieuwe contract aansluitend van je huidige contract start. Opzeggen zonder contractbreuk doe je door uiterlijk 30 dagen voordat je energiecontract afloopt aan je huidige energieleverancier te melden dat je op de einddatum wilt stoppen. Je mag ook gewoon opzeggen na de einddatum, als je contract is omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd heeft namelijk geen einddatum en opzeggen mag altijd.

Welke leverancier vergoedt dit?

Een nieuwe leverancier neemt in de meeste gevallen de opzeg vergoeding niet over. Er zijn maar een paar leveranciers die dit wel doen en vaak zitten hier dan ook een aantal voorwaarden aan. Zo kan het zijn dat je verplicht bent om een contract voor meerdere jaren af te sluiten, waar vaak weer hogere tarieven voor gelden. 

Overstappen en een opzegvergoeding betalen

Je kunt altijd overstappen van energieleverancier, ook als je een opzegvergoeding moet betalen. Wel is het goed om te controleren of het de moeite waard is om over te stappen als je een opzegvergoeding moet betalen. De bedragen kunnen erg oplopen waardoor het verstandig is om een goede vergelijking te maken om te zien of het voordeliger is om over te stappen.

Zakelijke contracten

Ook bij een zakelijk contract kan een energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Hoe hoog deze opzegvergoeding is verschilt per leverancier, maar moet redelijk zijn volgens de elektriciteit – en gaswet. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft hiervoor drie criteria opgesteld.

  • ​Het mag maximaal 15% van de restendere waarde van de overeenkomst zijn
  • Het verschil tussen de marktprijs van het moment van beeindigen en de resterende waarde van het contract, plus een vergoeding van € 50,-.
  • Maximaal een bedrag van € 100,- per niet uitgediend contractjaar.

Let op! De opzegtermijn kan per leverancier verschillen en ligt tussen de één en zes maanden.

Wil je overstappen naar andere energie aanbieder?

Ben je benieuwd naar je persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk aanbod bij je past.

Vergelijk jouw energiepakket!