Overstappen Energie

600 x 330 Overstappen energie

Overstappen energieleverancier: wat is het precies?

Overstappen van energieleverancier is het wisselen van je huidige energieleverancier naar een nieuwe energieleverancier. Dit noemen we overstappen. Je ‘stapt dus over’ wanneer je je oude contract opzegt en een nieuw energiecontract aangaat bij een andere energieleverancier. In de meeste gevallen stap je over wanneer je contract afloopt. Op die manier voorkom je een opzegboete.

Energie overstappen

Volgens de Energiemonitor 2020 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stapte in de periode van 1 april 2019 tot en met 31 maart 2020 bijna 1,7 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2011.

Overstappen van energie in 3 stappen:

 1. Vul je gegevens in
 2. Energie vergelijken
 3. Stap over

Gratis overstapservice voor energie

Vergelijk de beschikbare energieproducten, maak je keuze en vraag het contract direct online aan. Je nieuwe energieleverancier zorgt ervoor dat je oude energieleverancier wordt opgezegd. Zo kun je zorgeloos overstappen. Energie blijft gewoon beschikbaar; overstappen is slechts een administratief proces. Je komt nooit zonder gas water licht te zitten.

Vragen over overstappen energie

Vergelijk jouw energiepakket!

Wanneer overstappen van energieleverancier?

De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt. “De beste termijn om over te stappen van energieleverancier is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je energiecontract.”

Energiecontract onbepaalde tijd?

Als je op dit moment een energiecontract voor onbepaalde tijd hebt, dan kun je direct overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Je nieuwe energieleverancier verzorgt de overstap en houdt daarbij rekening met de opzegtermijn (maximaal 1 maand) van je oude energieleverancier.

Energiecontract bepaalde tijd?

Als je op dit moment een energiecontract voor bepaalde tijd hebt, dan kun je overstappen als het huidige energiecontract afloopt. De beste termijn om met onze energievergelijker over te stappen is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je huidige energiecontract. Loopt je huidige contract niet binnen deze 2 maanden af? Dan raden we je aan om nog even te wachten, zodat je geen opzegboete krijgt.

Einddatum energiecontract

Het is van belang dat je je houdt aan de opzegtermijn van het huidige contract om een opzegboete te voorkomen. Kijk daarom goed naar de einddatum van je energiecontract. Als de einddatum van je huidige vaste contract nog langer dan 2 maanden loopt, adviseren wij je om te wachten met het afsluiten van een nieuw contract. Wanneer je te vroeg overstapt kan je huidige energieleverancier je een opzegboete voor vroegtijdige contractbreuk in rekening brengen. Daarnaast loop je een eventuele welkomstpremie, zoals een bonus of een korting bij je nieuwe leverancier mis. Deze kosten worden in de meeste gevallen niet vergoed door de nieuwe energieleverancier.

Vergelijk energiedeals

Deals-Vergelijk.nl vergelijkt voor jou de alle energieleveranciers. Energie vergelijken is heel simpel. Je kiest eenvoudig de energie die het beste past bij je situatie. Stap over en bespaar ook vele euro’s op je energierekening.

Mag je al overstappen?

Controleer als eerste de einddatum van je huidige energiecontract. Hiermee voorkom je dat je een opzegboete moet betalen wanneer je voortijdig overstapt.

Hoe werkt overstappen energie? Overstappen van energie in 3 stappen:

Stap 1: Vul je gegevens in

Het is het handig om je laatste energierekening (inclusief jaaroverzicht) erbij te pakken. Vul in de energievergelijker je gegevens, huidige leverancier en jaarverbruik in. Weet je je verbruik niet? Geef dan de samenstelling van je huishouden aan voor een schatting van je huidige verbruik.

Stap 2: Geef je voorkeuren aan

Daarna krijg je een overzicht van de goedkoopste en best beoordeelde energieleveranciers te zien voor jouw verbruik. Filter de vergelijkingsresultaten desgewenst op:

 • Looptijd (doorlopend of 1,3 of 5 jaar)
 • Variabele of vaste tarieven
 • Groene of grijze stroom

Stap 3: Stap over

Heb je een keuze kunnen maken? Stap dan gelijk over van energieleverancier. Je aanvraag wordt direct verstuurt, en je krijgt dezelfde dag nog een mail van de nieuwe energieleverancier. Vervolgens ontvang je binnen 1-7 werkdagen het contract van de leverancier. De wettelijke bedenktijd gaat in vanaf dagtekening van de bevestiging.

Oude contract opzeggen?

Het is niet nodig om je huidige energiecontract zelf op te zeggen. Over het algemeen doet je nieuwe energieleverancier dit voor je. Er zijn echter uitzonderingen. Tijdens de overstap blijf je gewoon stroom en gas ontvangen. Lees meer over overstappen energie.

Heb je een enkele of een dubbele meter?

Met een dubbele meter kun je bij sommige energieleveranciers niet kiezen voor levering tegen een enkel tarief. Wanneer je tijdens normaal tarief veel energie verbruikt dan kan het gunstiger zijn om energie via een enkel tarief geleverd te krijgen. Daarom is het verstandig om dit van tevoren te checken.

Maak je gebruik van stadsverwarming?

Als je gebruik maakt van stadsverwarming dan kun je alleen overstappen voor stroom. Je gas is dan per wijk, blok of straat ondergebracht bij een vaste energieleverancier.

Waarom overstappen energie?

Wist je dat je ieder jaar in aanmerking komt voor een welkomstkorting of speciaal actietarief? Hierdoor ben je bijna altijd goedkoper uit als je overstapt. Door onze exclusieve deals bespaar je gemiddeld €350 per jaar.

Bespaar door over te stappen

De meeste mensen stappen over naar een nieuwe energieleverancier, omdat zij hier geld mee kunnen besparen. Er bestaan namelijk grote verschillen in energietarieven van de verschillende energieleveranciers. “Indien je na afloop van een contract, klant blijft bij de huidige energieleverancier gaat dit contract stilzwijgend over in een variabel contract met variabele tarieven. Deze variabele tarieven liggen doorgaans hoger dan de afgesproken tarieven in een vast contract. Door ieder jaar over te stappen van energieleverancier bespaar je veel geld.”

Waarom overstappen energie?

Er zijn verschillende redenen om naar een andere energieleverancier over te stappen. Dit zijn de redenen waarom:

 • Je wilt een lagere prijs.
 • Er is behoefte aan een betere klantenservice.
 • Ander en betere voorwaarden.
 • Je wilt een vrij opzegbaar energiecontract.
 • Binnenkort ga je verhuizen.

Groene energie

Heb je groene energie hoog in het vaandel staan? Dan kan het prettig zijn om over te stappen naar een leverancier die alleen groene energie aanbiedt. Je kunt er zelfs voor kiezen om een energieproduct af te sluiten met groene energie van Nederlandse bodem. Je weet dan dat de leverancier investeert in regionale projecten waarbij groene energie wordt opgewekt. Onze energievergelijker bevat ook aantrekkelijke aanbiedingen met groene energie.

Is overstappen van energieleverancier gratis?

Ja, via Deals-Vergelijk.nl is overstappen naar een nieuwe energieleverancier gratis. De energieleveranciers verzorgen kosteloos je overstap naar een nieuwe energieleverancier. Bij ons vergelijk je gemakkelijk en snel energietarieven van alle leveranciers in Nederland. En daar vragen we niets voor terug. Ons doel is dat jij niet te veel betaalt, dus we zouden je nooit om geld vragen. Hoe we dan geld verdienen? Voor elk energiecontract dat via ons wordt afgesloten, krijgen we een kleine vergoeding van de nieuwe leverancier.

Let op!

Als je voortijdig een energiecontract voor bepaalde tijd opzegt, kan de oude leverancier je een opzegvergoeding (boete) in rekening brengen. Dan is overstappen niet gratis. Kijk dus goed of je wel kunt overstappen.

Overstappen stadsverwarming

Ja, met stadsverwarming kun je ook overstappen. Het is mogelijk om alleen stroom bij een leverancier af te nemen. In dat geval ontvang je geen gascontract. Kortom: voor stadswarmte blijf je bij de monopolie aanbieder en voor stroom kun je elk jaar overstappen!

Overstappen met stadsverwarming

Als je stadsverwarming hebt in je woning, kun je dit in onze vergelijker aangeven. Vul dan bij gas ‘0’ in. Je krijgt dan een overzicht van de goedkoopste energieaanbiedingen met elektriciteit. Sluit de aanbieding af en bespaar op je elektriciteitskosten.

Wat is stadswarmte?

Stadswarmte is een systeem waarbij warmte met een buizenstelsel vanuit een centraal punt naar de woningen in een wijk wordt gebracht. Deze woningen hebben geen eigen cv-ketel.

Mag ik ook van wateraanbieder overstappen?

Je kunt helaas niet van wateraanbieder overstappen. Water wordt per regio door een regionale aanbieder geregeld.

Is het mogelijk om naar iedere energieleverancier overstappen?

Je bent er vrij in om zelf een energieleverancier te kiezen. Energieleveranciers kunnen op alle adressen in Nederland energie leveren. Het is alleen niet mogelijk om in de vergelijker over te stappen naar een energie-aanbieding voor nieuwe klanten van je huidige energieleverancier. De aangeboden overstapkorting is alleen voor nieuwe klanten beschikbaar.

Ik ga verhuizen, kan ik tegelijk overstappen?

Als je gaat verhuizen heb je 2 keuzes wat betreft je energieleverancier.

Kies je nieuwe energieleverancier

Er is ook de optie om te kiezen voor een nieuwe energieleverancier in de nieuwe woning, mits je niet vastzit aan een energiecontract voor bepaalde tijd bij je huidige energieleverancier.

Neem je huidige energieleverancier mee

Er kan ook gekozen worden om bij je huidige energieleverancier te blijven en je leverancier mee te verhuizen.

Verhuizen en een nieuwe energieleverancier kiezen

Zit je contractueel niet vast aan je huidige energieleverancier en ben je op zoek naar een goedkoper contract of een betere klantenservice? Gebruik dan de energievergelijker van Deals-Vergelijk.nl om je huidige contract met de andere leveranciers te vergelijken. Let op: bij een verhuizing moet je zelf de energieleverancier in je oude woning opzeggen. De overstapservice is alleen mogelijk als de aansluiting hetzelfde blijft. Let op: als je een aanvraag doet voor een nieuwe woning, word je doorgaans sneller aangesloten. Je hebt in dit soort gevallen dus niet altijd recht op 14 kalenderdagen bedenktijd.

Verhuizen en je huidige leverancier meeverhuizen

Als je contractueel nog vastzit aan je energieleverancier, is het gunstiger om je huidige energieleverancier mee te nemen naar je nieuwe adres. Bij contractbreuk brengt je leverancier een opzegvergoeding in rekening. Bij het meeverhuizen van energieleverancier moet je op een aantal punten letten. Zie hier onder het mee verhuis stappenplan.

Stappenplan meeverhuizen energieleverancier:

 • Geef de geplande verhuisdatum vanaf drie maanden tot uiterlijk twee weken van tevoren door aan je energieleverancier.
 • Controleer of je na enkele dagen een ontvangstbevestiging heb gekregen.
 • Vul op de dag van verhuizing de meterstanden in voor zowel jou oude als nieuwe adres en stuur deze binnen vijf werkdagen op naar je energieleverancier.
 • Controleer of je een schriftelijke bevestiging van jou nieuwe adres van je energieleverancier heeft ontvangen.
 • Controleer de eindafrekening en de meterstanden op juistheid.

Hoe lang duurt overstappen?

Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken tot alles geregeld is.

Administratief proces

Binnen 7 werkdagen ontvang je per e-mail of per post een bevestiging van je nieuwe energieleverancier. Vanaf de dagtekening van deze bevestiging volgt de wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Hierna wordt je huidige leverancier voor je opgezegd en wordt de overstap administratief verwerkt.

Let op bij verhuizing

Als je een aanvraag doet zonder dat je op dat moment een energieleverancier hebt (bijvoorbeeld bij een verhuizing), word je doorgaans sneller aangesloten. Je hebt in dit soort gevallen dus niet altijd recht op 14 kalenderdagen bedenktijd. Neem voor een passend advies contact op met onze klantenservice.

Heb ik een enkele of dubbele meter?

Heb ik een enkele of een dubbele meter? Dit is een vraag die mensen ons vaak stellen. Hieronder lees je het verschil tussen de twee meters. Zo weet je zeker welke variant jij thuis hebt.

Enkele meter

Wanneer je een enkele meter hebt, dan betaal je voor stroom een standaard tarief. Als je een enkele meter hebt, zie je dat er in je meterkast maar 1 van de 2 stroommeters actief is.

Dubbele meter

Ben je in het bezit van een dubbele meter? Dan zie je dat in je meterkast beide stroommeters in werking zijn. Dan betaal je een piektarief (voor stroomverbruik overdag) en een daltarief (voor je verbruik ‘s nachts). Het daltarief is lager omdat ‘s nachts stroom goedkoper is. Overdag is er meer vraag naar stroom en is het piektarief dus hoger.

Wat is voordeliger: een enkele of dubbele meter?

De verschillen tussen een enkel tarief en dubbele tarieven zijn tegenwoordig niet groot meer. Dubbele tarieven zijn daarom niet veel voordeliger dan een enkel tarief. Als je ‘s avonds/’s nachts en in het weekend meer stroom verbruikt dan overdag dan kunnen dubbele tarieven voor jou voordeliger zijn. Vraag wel altijd na bij de leverancier hoe laat het nachttarief ‘s avonds ingaat.

Energieleverancier failliet

Als je leverancier failliet gaat, krijg je gewoon stroom en gas geleverd. Een andere tijdelijke energieleverancier voorziet je van energie. Hier hebben de energieleveranciers onderling afspraken over gemaakt. Je kunt bij de tijdelijke leverancier klant blijven of desgewenst overstappen naar een andere leverancier.

Aansluiting en leidingen

Nee, er hoeft niets te gebeuren aan je aansluiting op het energienet en de leidingen. De nieuwe energieleverancier maakt gebruik van je huidige aansluiting en leidingen. Overstappen van energie is slechts een administratief proces en vereist geen wijzigingen in je woning.

Je komt niet zonder gas en licht te zitten

Je krijgt vanaf het moment dat de overstap rond is gas en stroom van de nieuwe leverancier. Tijdens de overstap betaal je nooit dubbel en je komt ook niet zonder energie te zitten.

Verandert mijn meter?

Aan de aansluiting van je meter hoeft niets te gebeuren. De nieuwe energieleverancier maakt gebruik van dezelfde aansluiting en meter.

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

Het verschil tussen groene en grijze stroom is dat groene stroom door duurzame energiebronnen wordt opgewekt zoals windenergie en zonne-energie. Bij grijze stroom wordt elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool. De meeste leveranciers bieden tegenwoordig groene stroom aan omdat veel huishoudens duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Grijze energie

Grijze energie is energie die wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn, in tegenstelling tot groene energie, uitputtend en eindig. De winning en omzetting van grijze energie is milieubelastend en dus niet duurzaam.

Groene energie

Duurzame energie (groene energie) is elektriciteit opgewekt uit natuurlijke, onuitputtelijke energiebronnen, zoals biomassa, waterkracht, wind en zon. Bij de productie van groene stroom is er geen of een geringe uitstoot van CO2 of andere schadelijke stoffen. De verschillende duurzame energiebronnen zijn:

Zonne-energie

Er zijn 2 vormen van zonne-energie:

 1. Water verwarmen door zonnewarmte met behulp van zonnecollectoren
 2. Zonlicht omzetten in stroom met behulp van zonnepanelen

Om zo veel mogelijk gebruik te maken van de zon kun je je huis zodanig bouwen dat de zon de ruimtes kan verwarmen. Bijvoorbeeld met grote ramen aan de zonkant en kleine ramen aan de schaduwkant. Dit wordt passieve zonne-energie genoemd.

Windenergie

Windenergie is energie die wordt gewonnen windturbines die de luchtstromen (wind) opgevangen. Een moderne windturbine kan ongeveer 2.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Op onze windenergie pagina lees je meer informatie over deze vorm van duurzame energie.

Waterkracht

Waterkracht is energie opgewekt uit stromend water. Dit gebeurt in waterkrachtcentrales waarvan er in Nederland 4 zijn. Waterkracht is een duurzame energiebron, maar er zit ook een nadeel aan deze vorm van energie. Plaatselijke ecosystemen kunnen namelijk worden aangetast. In Nederland wordt slechts een paar procent van de totale hoeveelheid groene stroom opgewekt door waterenergie.

Biomassa

In Nederland wordt de helft van duurzame energie opgewekt door biomassa. Bio-energie ontstaat door plantaardig materiaal te verbranden, te vergisten of te vergassen. Biomassa kan bestaan uit bijvoorbeeld resten afvalhout, groente-, fruit- en tuinafval en snoeiafval. Energie uit biomassa is niet geheel duurzaam. Bij de verbranding komen vervuilende stoffen vrij. Tegelijk staat het gebruik hiervan op gespannen voet met de wereldvoedselvoorziening.

Aardwarmte

Het midden van de aarde bestaat uit magma en lava die veel warmte afgeven. Bij aardwarmte-energie wordt water honderden meters de aarde ingepompt en verwarmd door aardwarmte. Daarna pompt men het water terug naar de oppervlakte. Wereldwijd gebruiken 10 miljoen huishoudens aardwarmte-energie. De kosten voor deze vorm van duurzame energie zijn erg hoog.

Vergelijk jouw energiedeal!