Zonnepanelen. Waar rekening mee te houden.

600 x 330 zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

In zonnepanelen zijn meerdere zonnecellen verwerkt die zijn gemaakt van silicium. Wanneer er zonlicht op deze zonnecellen valt, wordt daarmee elektrische spanning opgewekt. Deze elektrische spanning is gelijkstroom. Om deze gelijkstroom nuttig te maken voor jouw huis zet een omvormer gelijkstroom om in wisselstroom. Dat is de stroom die uiteindelijk uit jouw stopcontact komt. Op dagen met veel licht, zoals in de lente en de zomer, wekken zonnepanelen meer stroom op dan dagen met weinig licht, zoals in de winter. Maar dat betekent niet dat zonnepanelen in de winter (bijvoorbeeld op dagen wanneer het bewolkt is) geen stroom opwekken.

In de lente wekken zonnepanelen vaak de meeste stroom op. Dit komt omdat er in de lente vaak veel licht is en de temperatuur relatief laag. Veel warmte is namelijk niet gunstig voor het opwekvermogen van de zonnepanelen en de omvormer. Als zonnepanelen (te) warm worden wekken ze dus minder elektriciteit op.

Manier van salderen is afhankelijk van je meter

Alle leverancier zijn verplicht je opwekking tot je eigen verbruik met elkaar te salderen (verrekenen). Stel je wekt 800 kWh op en je verbruik 1000 kWh dan is de leverancier verplicht om 800 kWh terug te betalen tegen het volledige tarief inclusief alle belastingen. De resterende 200 kWh die je verbruikt betaal je tegen het normale leveringstarief van de leverancier. Als je een enkele meter hebt is dit een vrij eenvoudige berekening. Maar als je een dubbele meter of slimme meter hebt, dan is dit wat lastiger. Leveranciers hebben verschillende manieren om de meters met elkaar te verrekenen. Omdat dit vrij ingewikkeld is en per leverancier kan verschillen hebben wij dit al verwerkt in de vergelijker. Je hoeft dus alleen je verbruik en opwekking in te vullen en krijgt vervolgens een eenvoudig een vergelijking waarin is meegenomen hoe een leverancier saldeert.

Beste moment van overstappen

Wanneer je zelf stroom opwekt is het vaak beter dat je pas overstapt als je zoveel mogelijk van je opgewekte stroom kan salderen. Start je contractperiode vlak voor de winter dan is het vaak niet verstandig om direct na de winter over te stappen. In de winter heb je relatief veel stroom verbruikt en weinig opgewekt. Het is dan verstandiger om even te wachten tot het verbruik zoveel mogelijk verrekend kan worden met de opwekking. Zit je al meerdere jaren bij dezelfde energieleverancier, dan kan het zijn dat je gastarief en je vaste leveringskosten zo hoog zijn dat het zelfs in de bovenstaande situatie voordeliger is om direct over te stappen. Je opgewekte energie levert dan niet genoeg op ten opzichte van de hoge gas en vaste leveringskosten. Het is dan interessanter om zo snel mogelijk een nieuwe leverancier te kiezen met voordeligere tarieven.

Let op als je meer opwekt dan verbruikt

Wek je zelf stroom op, dan neem je minder of geen stroom af van je energieleverancier. Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt is het belangrijk om te kijken wat de leverancier jouw geeft voor elke ‘teveel’ opgewekte kWh. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier. Er zijn leveranciers die een vast tarief hanteren, maar er zijn ook leveranciers die het normale leveringstarief gebruiken. Sommige leveranciers doen dit inclusief BTW en andere doen dit exclusief BTW. Enkele leveranciers stellen een maximum aan het aantal kWh die je vergoed krijgt voor het terugleveren. Of je nu meer stroom opwekt of verbruikt, het is altijd belangrijk om naar het gasverbruik en de vaste leveringskosten te kijken bij het afsluiten van een energiecontract. Deze verschillen soms zo sterk met elkaar dat het niet opweegt tegen een eventuele terugleververgoeding die je ontvangt van de leverancier

Zonnepanelen maar je termijnbedrag is nog hetzelfde

Het maandtarief dat je in onze vergelijking ziet, kan een stuk lager zijn dan het termijnbedrag dat de leverancier berekent. Dit komt omdat de leverancier het termijnbedrag baseert op het historische verbruik in de woning en daar het gemiddelde van neemt. Een leverancier kijkt wat het verbruik was in de afgelopen jaren en neemt daar een gemiddelde van. Als je pas sinds kort zonnepanelen hebt houdt de leverancier hier niet direct rekening mee. Wat je maandelijks teveel betaald, krijg je aan het einde van het jaar terug. Wij adviseren om na een aantal maanden contact op te nemen met je leverancier om aan te geven dat er zonnepanelen zijn geplaatst. Zij kunnen dan je termijnbedrag verlagen.

Slimme of oude meter?

Het doel is om komende jaren in alle huishoudens een slimme meter te plaatsen. De huidige salderingsregeling kan in de toekomst veranderen. Daarom kan het voor zonnepaneelbezitters gunstiger zijn om een oude meter te houden. Het is wel belangrijk dat de oude meter terug kan tellen. De huidige salderingsregeling geldt nog tot 2023. Het is nog onduidelijk of er na 2023 op dezelfde manier wordt gesaldeerd. Op een oude meter, die kan terugtellen, kun je niet precies zien wat er is afgenomen en wat er is opgewekt. Daarom wordt er alleen naar de eindstand van de meter gekeken. Hierdoor betaal je het verschil tussen de beginstand en de eindstand.

Leveren zonnepanelen stroom als de gewone stroom uitvalt?

Nee, wanneer de stroom uitvalt schakelen omvormer(s) uit veiligheidsoverwegingen automatisch uit. Daardoor wordt de gelijkstroom uit jouw zonnepanelen niet meer omgezet in wisselstroom waardoor jij de energie uit jouw zonnepanelen niet kan verbruiken.

Leveren de zonnepanelen stroom als het bewolkt of koud is?

Ja, zonnepanelen wekken ook stroom op wanneer de zon niet schijnt. Zonnepanelen zetten namelijk – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – licht om in elektriciteit en geen warmte. Op een warme dag wordt er vaak meer stroom opgewekt omdat er dan over het algemeen meer licht is dan wanneer het kouder (bewolkt) is. Maar ook op een zonnige winterdag kun je veel stroom opwekken. Ook in de winter schijnt de zon!

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Wat is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in de winter? Het is een logische vraag om te stellen als je zonnepanelen wilt plaatsen. Dat panelen in de herfst en winter niet rendabel zijn, is een misverstand. Warmte is niet perse nodig op zonnepanelen, maar juist genoeg zonlicht. Zonnepanelen in de winter hebben zeker zin en wij leggen je uit waarom.

In de winter: ook dan schijnt de zon

Vergeet niet dat in de winter de zon ook regelmatig schijnt, daardoor kunnen zonnepanelen gewoon zonne-energie opwekken. De belangrijkste factor voor een hoog rendement is niet de temperatuur, maar juist het aantal zonuren op een dag. Een hoge temperatuur kan juist een negatieve invloed hebben op het rendement. Tijdens de wintermaanden behaalt jouw installatie niet het maximale rendement, maar dat wil niet zeggen dat zonnepanelen in de winter geen energie opwekken.

Lager rendement zonnepanelen in de winter

Toch is het zo dat je rendement in de winter lager is. De hoeveelheid zonuren in een dag spelen daarin een belangrijke rol. Nederland telt gemiddeld 1.500 zonuren per jaar. In de winter zijn dat er natuurlijk een stuk minder dan in de zomer. Vergeet ook niet dat de zon in de winter een stuk lager staat. Tijdens de wintermaanden wekt jouw installatie circa 30% op van de maximale opbrengst.

Sneeuw op zonnepanelen

In Nederland sneeuwt het regelmatig in de winter. Sneeuw is niet schadelijk voor zonnepanelen, maar een dikke laag sneeuw op de installatie kan er wel voor zorgen dat het systeem niet optimaal werkt.

Advies over zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen, is het belangrijk om te kijken naar je jaarlijkse energieverbruik. Tijdens het berekenen van het rendement wordt er gekeken naar de jaaropbrengst en niet naar wat zonnepanelen in de winter opwekken. Wil je zeker weten dat je alles goed uitrekent? Vraag dan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van de specialisten van onze energie aanbieders. Samen stellen ze een installatie samen die past bij jouw energieverbruik.

Moet ik mijn installatie aanmelden bij de netbeheerder?

Voordat je stroom kan terugleveren moet je de installatie eerst aanmelden bij de netbeheerder. Deze zorgt ervoor dat het administratief wordt afgehandeld waardoor de teruglevering van jouw zonnepanelen verrekend kan worden door jouw energieleverancier. Via de website Energieleveren.nl kun je eenvoudig jouw installatie aanmelden. Jouw netbeheerder controleert daarna of jouw meter geschikt is voor teruglevering. Zo niet, dan wordt deze met spoed kosteloos vervangen.

Mijn zonnepanelen werken niet goed. Wat moet ik doen?

Werken jouw zonnepanelen niet goed? Neem contact op met de afdeling van jouw zonnepanelen leverancier. Via klantenservice of via de website van de zonnepanelen leverancier. Je servicemelding wordt meestal direct in behandeling genomen.

Zonnepanelen schoonmaken: hoe en waarom?

Zonnepanelen schoonmaken is nodig om een optimaal rendement te behouden. Hoewel een flinke regenbui al een behoorlijk verschil maakt, kan het gebeuren dat vogelpoep, bladeren en opgehoopt stof achterblijven. Ze blokkeren de cellen die het daglicht daardoor minder goed kunnen omzetten in zonne-energie.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen vergen niet veel onderhoud en schoonmaken is absoluut niet elke week nodig. Wij raden aan om je zonnepanelen twee keer per jaar schoon te maken. Vlak voor het voorjaar is een goed moment, omdat de meest rendabele tijd er dan aan komt. Maar schoonmaken in een droge periode, waarbij vuil lang blijft liggen, is ook een goed idee.

Hoe zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Als je een optimaal rendement wil blijven behalen, moet je zonnepanelen schoonmaken. Maar doe het wel op de juiste manier. Als je dit verkeerd aanpakt, kan het zijn dat je de zonnepanelen blijvend beschadigd. Met onderstaande tips is het schoonmaken van zonnepanelen zo gedaan.

 1. Neem veiligheidsmaatregelen
  Zonnepanelen liggen meestal op het dak en zijn daardoor niet altijd makkelijk te bereiken. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga je de zonnepanelen schoonmaken, zorg er dan voor dat je het veilig kunt doen. Bijvoorbeeld met behulp van een steiger en zekeringstouwen. Je kunt er ook voor kiezen om het schoonmaken van zonnepanelen uit te besteden aan een expert.
 2. Zonnepanelen schoonmaken op het juiste moment
  Kies een goed moment voor het schoonmaken van zonnepanelen. Het beste kun je dit doen in de vroege ochtend, in de avond of als het bewolkt is. Zo voorkom je dat het water te snel opdroogt en vlekken achterlaat. Die vlekken kunnen het rendement alsnog in de weg zitten en dat wil je juist voorkomen.
 3. Gebruik water of speciale schoonmaakmiddelen
  Zonnepanelen schoonmaken is een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt. Alleen water is al voldoende om stof te verwijderen, maar er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen op de markt. Deze zijn niet-bijtend en voorkomen dus schade aan de panelen.
 4. Gebruik eventueel een zachte borstel of doek
  Lukt het schoonmaken niet door ze simpelweg af te spoelen met een tuinslang? Dan kun je ook een zachte doek of borstel gebruiken. Hiermee kun je iets effectiever vogelpoep of bladeren verwijderen en dat is met name belangrijk bij zonnepanelen die verticaal zijn geplaatst.

Zonnepanelen schoonmaken: waar op letten

Zonnepanelen schoonmaken is niet geheel zonder risico’s. De panelen zijn zeer gevoelig voor schade. Daarom zijn er ook een aantal dingen die je beter níet kunt doen.

 • Druk plaatsen op de panelen. Ga niet op de panelen zitten of staan. Op deze manier plaats je druk op de panelen en daarmee kun je schade aanrichten.
 • Hogedrukspuit gebruiken. Een hogedrukspuit kan de beschermende laag beschadigen. Gebruik daarom gewoon een doek of borstel.
 • Pas op met schoonmaakmiddelen. Idealiter is (zacht) water voldoende. Mocht dat niet genoeg zijn, kies dan uit de verschillende specialistische middelen.
 • De temperatuur van zonnepanelen kan zeer hoog oplopen. Reinig zonnepanelen daarom alleen bij een gemiddelde temperatuur. Koud water op hete panelen kan voor barsten zorgen.
 • Vind je het spannend om het dak op te gaan en twijfel je of het gaat lukken. Wees dan verstandig en besteed het schoonmaken van je zonnepanelen uit.

Vergelijk jouw energiepakket!